A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Tályog a lábfejen

#Általános sebészet
2009.08.26. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor úr, Doktornő! A közelmúltban műtéti úton feltárták és kitisztították a bal lábfejemen kialakult 7x10 cm kiterjedésű tályogot. Staphylococcus aureus baktériumot tenyésztettek ki belőle. Aktilt szedtem, de utána lokálisan történt az antibakteriális kezelés. A fél lábfejemről elhalt a bőr, és emiatt nemrégen ún. középvastag bőrátültetés történt (a bal combról). Sajnos csak kb. 20%-ban tapadt meg az új bőr. A meg nem tapadt részeket eltávolították. Ismét gyulladás alakult ki néhány ponton ezek közül az egyik igen makacs, a boka felé húzódik. A sebész bemetszette a gyulladt részt és Aquacel Ag kötszert helyezett bele, ezt kell cserélgetnem itthon is. Neomagnolos oldatban áztatom a lábam, és a még nedvedző részekre teszek ebből a kötszerből, aztán kötözöm. A gennyes részeket nyomogatom, hogy minél több váladék ürüljön. Megindult a hámosodás is szerencsére, és egyre jobban tudom használni a lábam. Viszont a bokánál még mindig duzzadt, bepirosodott és gennyedző egy terület. A kórházból távozásom napján is ejtett még egy kisebb de kb. 3-4 mm mély metszést az orvos, ennek érzéstelenítésre adott be lidocaint. Maga a metszés gyógyul, még beleteszek kötszert, bár egyre nehezebb, össze akar zárulni, viszont az injekciós tű nyílásain még ürül genny. Félek, ha újabb vágás történik, továbbhúzódik a gyulladás. Olvastam a neten, hogy fuzidinsav tartalmú kenőcs hatásos a staphylococcus baktérium ellen. Milyen terápiát javasol, hogy véglegesen megszűnjön a gyulladás? Válaszát előre is köszönöm!

Hirdetés

Válasz:

A Staphylococcus fertőzés mindig nagyon kemény ellenfél! Olyannyira, hogy az Aktilnál sokkal erősebb antibiotikumokat igényel. A penicillinek általában hatástalanok vele szemben. A kenőcsöt sem lehet javasolni, hiszen nem szívódik fel, a mélyen fertőzött szöveteket nem éri el a hatóanyag. A fertőzést nyitottan kell kezelni, felette a bőrt nem szabad bezárni. Mindig gondoskodni kell a seb öntisztulásáról és a rendszeres sebkezelésről, melyhez legfontosabb lenne a seb Hyperollal naponta történő kiöblítése. Helyi antibiotikus kezelés nem javasolható. Injekció, esetleg tabletta formájában Staphylococcusokkal szemben is hatékony antibiotikumok alkalmazása tartósan is indokolt. Célszerű, ha a sebgondozás sebész szakorvos felügyelete mellett történik!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.