Ezeket látta már?

Tényleg káros a mammográfia vizsgálat? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

mammográfia, emlőszűrés, UH vizsgálat, tomoszintézis, hőkamerás vizsgálat, orvos válaszol, vakcinainfő

Kedves orvosok! Épp most olvastam egy cikket arról, hogy milyen káros a mammográfiai vizsgálat, mennyivel jobb az UH, illetve egy, eddig általam sosem hallott hőkamerás vizsgálat.

Nem tudom, ilyen lehetőség egyátalán van-e az országban. Én 53 éves, változókorban lévő nő vagyok. 4 éve volt az utolsó menstruációm. Azért írtam ide a csoportba, mert lassan esedékes lesz nálam az éves vizsgálat. 1 éve komplex vizsgálaton voltam. Önöknek mi a véleménye ezekről a diagnosztikai módszerekről?

Így igazodhat el könnyen a hazánkban elérhető szűrővizsgálatokban - videó >>

Kedves kérdező! Köszönjük szépen kérdését! Magyarországon a kötelező emlőszűrés 45-65 éves nők kétévenként rtg mammográfia/tomoszintézis szűrését jelenti. Gyakorlatban már 40 éves kortól kezdődően és 65 éves kort meghaladóan is lehet menni, akár évente, de semmiképpen sem gyakrabban.

Ha két szűrővizsgálat között panasz merül fel (különösen, ha csomót tapint), nem kell megvárni a következő szűrővizsgálatot, hanem háziorvos/sebész/nőgyógyász stb. rendelését felkeresve a szakorvos komplex emlővizsgálatra utalja be, amely rtg mammográfiából/tomoszintézisből és ultrahang vizsgálatból áll (ha szűrésen találnak valamit, akkor is a komplex emlővizsgálat a következő lépés).

Az UH vizsgálat szűrésre nem alkalmas módszer, a leggyakrabban, korai daganatos stádiumban előforduló ún. micromeszeket csak a rtg mammográfia/tomoszintézis mutatja ki.

Önnek a szakma szabályai szerint, ha nincs panasza legalább kétévente rtg mammográfiás/tomoszintézises emmlőszűrésen ajánlott részt vennie.

A szakma az emlő képalkotó vizsgálatára kizárólag a mammográfia/tomoszintézis, ultrahang és MR vizsgálatokat tartja alkalmasnak. Az Ön által említett hőkamerás vizsgálatot a bizonyítékokon alapuló orvoslás nem fogadja el emlőszűrésre/diagnózisra alkalmas eljárásként. A hőkamerás tévhit annyira elterjedt, hogy szakmai állásfoglalás is született ellenében, amelyet itt olvashat.

Annyit tennék még hozzá, hogy egyes esetekben - magas kockázat, hormonális kezelés, stb - évente javasolt a szűrés és ez sem okoz semmilyen károsodást.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához