Ezeket látta már?

Terhesség és refluxbetegség, gyógyszerelés

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Kisbabát szeretnék, de sajnos évek óta gyógyszereket szedek refluxra. Most rabyprexet és motiliumot szedek napi 1-et mindkettőből. Ezek a gyógyszerek mellett a gasztroenterológusom szerint nem vállalhatok terhességet. A nőgyógyászomat is megkérdeztem , Ő azt mondta, konzultáljak egy belgyógyásszal. Ő pedig visszairányított a gasztroenterológushoz. Kérem segítsen, tényleg nem vállalhatok babát, vagy van estleg olyan gyógyszer ami terhesség alatt is szedhető?

Tisztelettel:

Válasz:

A terhesség alatt is fennálló reflux kezelése - mint minden terhességi betegségé - kicsit bonyolultabb, de azért megoldható némi megkötésekkel.

Az Ön által jelzett szerek (tehát a proton-pumpa gátlók és a Motilium) valóban nem szedhetők terhesség idején, ebben nincsen engedmény.

Ami gyógyszeres területen járható lenne: az ún. bevonószerek alkalmazása, a gyógyszertárban erről tudják pontosan tájékoztatni (sucralfat).

A H2-gátlók (pl. ranitidin) szintén nem ellenjavallottak terhességben, pontosabban:

"Más gyógyszerekhez hasonlóan terhes és szoptató anyáknak csak az előny/kockázat gondos egyedi mérlegelésével adható."

Ami még ajánlható, a diéta olymódon való alakítása, amit nyilván Ön is ismer, tehát pl.: napi néhány nagy mennyiségű étkezés helyett gyakoribb, de kisebb mennyiségű étkezés, szénsavas italok, kávé, kakaó, savas gyümölcslevek elhagyása. Alkalmas egyszerűbb mechanikus módszer még alvás idején a magasabb párnázaton való alvás is.

A gyógyszereket illetően ez javaslat, meg kell konzultálnia a kezelőorvossal!

Jó egészséget kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához