Ezeket látta már?

A kisfiam a hőségben is csak hosszúujjúban akar lenni, mit tehetek? Az orvos válaszol

TSMT szenzorosság, gyerek, oka

Annyira megkeseríti a mindennapjainkat, hogy már a sírás kerülget hetek óta sokszor. Azért 40 fokban hosszúban nem hagyhatom őt.

A vakcinainfós rovosokhoz az alábbi kérdés érkezett:

"Tisztelt Orvosok!

Elsősorban gyermekpszichológus tanácsát szeretném kérni. Kisfiam 3,5 éves, alapbetegsége nincsen, gyógyszert nem szed.

Amióta bejött a melegebb idő, nem hajlandó se rövidujjú pólót, se rövidnadrágot felvenni. Annyira megkeseríti a mindennapjainkat, hogy már a sírás kerülget hetek óta sokszor. Azért 40fokban hosszúban nem hagyhatom őt. Ha nagy nehezen ráadok rövidet (2órás toporzékolás, ordítás után), akkor is egész nap azon nyafog, hogy neki nem jó, nem tetszik, fázik (ami biztos nem igaz, mert tényleg nagyon meleg van). Kitettem elé kismillió rövidujjút, válasszon magának, autós, dínós, cicás, amiket imád, minden féle verzió van, de nem hajnaldó semmit se felvenni. Odáig fajult a dolog, hogy már hosszúujjúból se mindegy melyik van rajta.

TSMT tornát kezdtünk áprilisban, akkor az ovibeszoktatás miatt voltak nehézségek, 1 hétig borzasztó alvásprobléma, de ez rendeződött nála. Bár nem szeret járni, elfogadja, még jól is érzi magát napközben, és emiatt nem is sírna, csak a rövidujjú miatt van teljesen kifordulva magából, és pillanatnyilag még ha el is lehet terelni a figyelmét róla, pár perc és újrakezdi...

Ételek terén is válogatós, nem hajlandó semmit se megkóstolni, a zöldséget muffin formájában igyekszem "belenyomni" , a gyümölcs közül a banánt eszi egyedül, nagyon ritkán az almát, és a többit gyermekivópépben hajlandó csak. A pogácsa, sültkrumpli, virsli, rántotthús, kakaó (utóbbira nagyon odafigyelek, hogy csak étkezesek után igyon) ezek mindig mennének nála. De ez nem egy változatos étrend, amit kellene fogyasztania. Próbálok mintákat kivágni uborkából, zöldségekből, próbálom a főzelékeket de kóstolni sem hajlandó. Mostanában néha elfogy a türelmem, de igyekszem mindig türelemmel lenni felé, megbeszéljük a dolgokat, kiabálni sosem szoktam. Teljesen tanácstalan vagyok, mit tegyek, úgy érzem előjött egy teljesen kezelhetetlen oldala, pedig próbálok mindent megtenni, hogy neki a lehető legjobb legyen.

Mit tanácsol, hová fordulhatnék vele, vagy hagyjam 40fokban a hosszú ruhát rajta, hogy megnyugodjon és ne pörögjünk rajta ennyit? Csak mert szerintem ez nem egészséges viselkedés amit ő produkál. Pedig egy okos, értelmes kisfiú, szépen beszél, logikusan gondolkodik és tessék, mégis itt tartunk.

Válaszukat előre is köszönöm szépen!"

Az orvos válasza:

"Egyrészt a TSMT menjen tovább, másrészt lássa a Pedagógiai Szakszolgálat, harmadrészt én sem gondoltam, hogy egy vékony pamut hosszú fekete sztreccsnadrág félcipővel -10Ctól +40Cig alkalmas mindenre, míg nem lett egy szenzoros gyerekem, aki egyébként ezzel együtt elég jól életben maradt, és még csak jelentős pszichés problémája sincs (nem minden szenzoros gyereknek van), de ezt a Pedagógiai Szakszolgálat elég jól megmondja, meg azt is, hogy érdemes-e pszichiátert keresni, vagy elég-e a fejlesztés amit ők tudnak javasolni.

A szenzorosság nem véletlenül NEM pszichiátriai diagnózis, vannak olyan pszichés állapotok, amikben gyakrabban fordul elő, de nincs egyértelmű megfelelés, önmagában normál variáns, csak kissé macerás és kellemetlen. Pont azt kell megnézni, hogy társul e bármi bajjal, vagy csak "ez van". A TSMT az utóbbi esetben is segíthet rajta, és az előbbiben sem árt."

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A magyar fiatalok több mint 66 százaléka átélt már valamilyen zaklatást

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyermek

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához