Ezeket látta már?

Ülőideg fájdalma, sportolón

2010.11.11. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor úr!

A családomban van egy fiatalember (focikapus) sportoló. Régen sportol, de mostanában elkezdett a fájni a feneke. Azt mondta az orvos, ülőideg probléma. AFLAMINT kapott rá, de nem javul. Illetve csak akkor nem fáj, ha bevette a gyógyszert. Az orvos szerint ezért az ülőideg a hibás.

Kérdezném, hogy nincs e olyan gyógyszert vagy akár krém, helyettesítőt szer, amit használhatna ez a fiatalember.

Üdvözlettel:

Válasz:

Az ülőideg-probléma, másnéven isiász (az ún. nervus ischiadicus) működésének zavara. Az okozott tünetegyüttes az egészen enyhétől az egészen súlyosig terjedhet.

A deréktáji fájdalom általában a végtag/ok irányába sugárzik ki, ütögetéssel ki is váltható. A fájdalom jellege is többféle lehet, az enyhe rossz érzéstől egészen a kínzóan erős fájdalomig. Előfordulhat zsibbadás, izomgyengeség, esetleg reflexkiesés.

Szerencsésen, egyszerűbb esetben a fájdalom magától is rendeződik és nyom nélkül gyógyul, kb. 6 hét alatt. Természetesen, ez idő alatt, ha szükséges, fájdalomcsillapítókat kell adni.

Kérdésére: ilyen értelemben ezek mind ún. nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-szerek), tehát ezek közül lehet valamelyiket alkalmazni. Kenőcs és tapasz formájában is felszívódnak, de szájon át azért erőteljesebb hatást - szisztémás hatást - gyakorolnak a fennálló fájdalomra.

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz