Ezeket látta már?

Megharapott egy vakond, kaphattam veszettséget? Az orvos válaszol

vakond harapás veszettség orvos válaszol

Tiszelt Doktorok! Mai napon megharapott egy kisvakond. Az úttesten feküdt, segítettem neki, sajnos minden igyekezetem ellenére megharapott.

Pici tűszúrásnyi seb van az ujjamon, bementem az ügyeletre, onnan az SBO-ra küldtek, ahol kaptam tetanuszt. Aztán elengedett volna az orvos, de rákérdeztem, hogy veszettségnek van-e esélye, akkor mondta, hogy ha gondolom akkor vegyem fel a kapcsolatot a háziorvosommal, aki jelenti az ÁNTSZ-nek és majd eldöntik, hogy javasolják-e az oltást.

A kérdésem, hogy van tényleg esélye a veszetségnek, az ügyeleten konkrétan azt monda a doki, hogy ő nem is csinálna vele semmit, de ezt orvosként nem mondhatja. A SBO-n is csak a kérdésem után tájékoztatott a doktor, ezért bizonytalan vagyok, hogy tényleg szükséges-e ez a folyamat. Előre is köszönöm!

Kedves kérdező! Kisvakond nem terjeszt veszettséget.

A veszettség tünetei

Az első, bevezető szakaszban influenzaszerű tünetek jelentkeznek:

  • gyengeségérzés,
  • lehangoltság,
  • álmatlanság,
  • láz,
  • fejfájás,
  • étvágytalanság.

A sebzés helye érzékeny és fáj, de a harapás helyén kellemetlen vagy viszkető érzet, zsibbadás is előfordulhat. Ez a szakasz kb. 2-10 napig tart.

A második, izgatottsági (dühöngő) szakaszban akut nyugtalanság, nyelési görcsök, szorongás, dührohamok jelentkeznek, tipikus a víziszony, a garatizmok görcse, a beteg rekedt és félrenyel. Előfordulhat tudatzavar, delírium és hallucinációk is jelentkezhetnek. Ez a szakasz kb. 2-3 napig tart, a láz egyre erősödik, remeg és nyáladzik a beteg.

A harmadik, bénulásos szakaszban a száj, a garat- és gégeizmok görcsei miatt a beteg a nyálát nem tudja lenyelni, erősen „nyáladzik”. A hangok, fények is görcsöket válthatnak ki, a beteg egyre gyengébb. Végül bénulás, kóma lép fel, majd beáll a halál.

Ha a klinikai tünetek kialakulnak, a betegség és a halálos kimenetel már általában visszafordíthatatlan. Eddig összesen 20 emberi túlélőt dokumentáltak.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben bármilyen állat megharapta, megkarmolta, veszett állatot nyúzott vagy annak tejét itta, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a veszettség korai beavatkozás nélkül csaknem minden esetben halálos az emberre nézve. Az állatharapások szakszerű kezelése érdekében keresse fel a területileg illetékes sebészetet vagy baleseti sebészeti ügyeletet!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fertőző betegségek: mikor forduljon infektológushoz, és mit jelent a fertőzéstan? (videó)

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához