Ezeket látta már?

vastagbél mütét utáni hasmenés

2017.04.17. Módosítva: 2017.04.30.

Kérdés: Tisztelt Dr. Úr !

1 hónapja volt vastagbél műtét, melynél súlyosfokú szűkületet igazoltak, melynek során kiterjedt aterminalis ileumot és az urethert is magába foglaló térfoglalást tapasztaltak. Bal oldali rectosigma resectiot végeztek, hysterectomiaval és terminalis ileum resectiojával kiegészitve. Műtétet követően reggelente (3-4-szer) étkezés után állandó székelési problémával küszködöm. Napjában többször megy a hasam. A kérdésem, hogy ez normális állapot? Mi lenne a teendő?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Önnél a kiterjedt bélszakasz eltávolítása miatt az alábbiakkal kell szembenézni:

1.)feltehetően kapott antibiotikumot, talán többfélét is. Ennek mellékhatása lehet, hogy a bélflóra nagy része elpusztul, felborul az egyensúly a bélben élő baktériumok között,- igen sokféle. .- és idő míg ez helyreáll.

2.)A fenti feltételezett antibiotikum therápia súlyosabb mellékhatása lehet az úgynevezett Clostridium difficile nevű bélbaktérium elszaporodása, melynek következtében kialakulhat az úgynevezett pseudomembranózus colitis. Ez a baktérium az emberi populáció 3-5 %-ában a normál bélflóra része is lehet, a nélkül, hogy bármiféle tünetet okozna.... kialakulhat azonban kórházi fertőzés útján is...: ez már feltehetően a kórházban okozott volna akkor panaszokat. Nem tudom, hogy a panaszok mióta állnak fent ..., így engedték haza ? Volt –e valamilyen bakteriális vizsgálat ?

3.)És végül, de nem utolsó sorban: a kiterjedt bélszakasz eltávolítása miatt létrejöhet az úgynevezett "dumping szindróma" ennek lényege: a bélrendszer hossza, beidegződése, vérellátása sérül a műtét után - ez sajnos elkerülhetetlen - és emiatt a rövidebb bélszakasznak "quasi újra kell tanulnia" a helyes működését, nem beszélve a bakterim flóra felborulása miatt kialakult egyensúly felborulás okozta következményeket. Főbb tünetek: étkezések után néhány óránm belül hasmenés, híg széklet, intenzív bélmozgások...(ez a megrövidült bélcsatorna miatt megváltozott vízvisszaszívási képesség csökkenése miatt (is) van...Teendők: 1.) ha még nem volt széklet tenyésztése mindenképpen javaslom, ezt a házirovosán keresztül el tudja indítani. Lehetőleg 3 különböző széklet legyen..., 3 nap egymás után...függetlenül attól, hogy egy nap hányszor van széklete és hogy az milyen állagú...) 2.) ha negatív, akkor beszéjlen egy gastroenterológus kollégával és a sebésszel aki műtötte Önt. Feltétlen mondjon el mindent.

4.)Ha a tenyésztés pozitív Clostridiumra azt kórházban kell kezelni, vagy otthon de kórházban írják fel a gyógyszert !- speciális antibiotikumra van szükség...Ez megoldható, gyógyítható.

Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos

Forrás: EgészségKalauz