Ezeket látta már?

Végtagzsibbadás

2011.03.07. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Néhány hónapja kezeim zsibbadnak(főleg a kézfejem).Kivizsgálás során nem találtak semmit(de nem is nagyon vizsgálgattak(nyaki röntgenre küldtek és kész).Mi lehet az oka?46 éves nő vagyok,fizikai munkát végzek. Most már mindennap előjön ez a problémám,főleg,ha felfelé emelem a karjaimat.Ritkán múlik el,akkor is csak átmenetileg.Hová fordulhatnék?Köszönöm válaszát!

Válasz:

A végtagzsibbadás, mint tünet mögött számos ok rejtőzhet, egyet szeretnénk felemlíteni - minden egyéb, és minden előzmény ismerete nélkül természetesen.

Az pedig az ún. TOS, (thoracic outlet syndrome), azaz mellkaskimeneti szindróma, ami azt jelenti, hogy a nyaki régióban van esetleg egy ún. fölös borda, és ez nyomja az onnan kilépő idegeket, vagy pedig a nyak izmai eléggé merevek, és ez maga gyakorolhat nyomást az ottani idegekre, melyek azután a végtagok irányában haladnak tovább.

Ez természetesen csak egy lehetőség, elképzelhető egy nyaki, vagy háti kopás is a csigolyák valamelyikén, esetleg többön is egyidejűleg.

Mindenesetre reumatológus szakorvos szükséges mindezek pontosabb megállapításához, itt és most kevés tünetből csak egy javaslatot tudtam tenni Önnek.

Jobbulást kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz