Ezeket látta már?

Vérzés, változókor

Kérdés: Tisztelt Doktor úr!

Kérdésem a következő:

Három hetente menstruálok, ez normálisnak tekinthető? 46 éves vagyok egyébként.

Üdvözlettel:

Válasz:

A kérdése feltehetően a változókorra vonatkozik, ennek tekintetében azt mondhatjuk, hogy elvben 45-55 éves kor között zajlik a hölgyeknél, tehát ekkor már fokozatosan csökken a női nemi hormonok termelése, és ennek megfelelően a nemi működések ,a menstruáció, elindulnak a testi változások stb.

Feltehetően Önnek a menstruációja korábban is a jelzett háromhetes ciklusokban zajlott, ez az átlagosan elfogadottnál ugyan kb egy héttel rövidebb, de ha tüneteket, panaszokat nem okozott, és nőgyógyász nem rendelt Önnek ezzel kapcsolatosan terápiát, akkor nyilván nem kellett ebbe beavatkozni.

A következő időszakában, években inkább az fog történni, hogy a csökkenő hormontermelés miatt a peteérés is csökken, és előadódik majd olyan, hogy nem háromhetente lesz menstruációja, hanem egy-egy időszak kimarad, és ez tendenciaszerűen növekszik.

Ami nagyon fontos a változókorban, a csontritkulás megelőzése, erre külön is felhívjuk a figyelmét, a hormonrendszeri átállás miatt csökken a csontozat Ca-tartalma, nagyobb lesz a törések veszélye.

Jó egészséget kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz