Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Gyorstalpaló: vehetek-e még tartóstejet, ha baktérium, genny van a vizeletemben?

vizelet, vizsgálat, genny, baktérium

Hogyan készüljünk a vizelet vizsgálatra, hogy az eredmény valid legyen, és milyen esetekben van szükség antibiotikumra? A vakcinainfós orvosok elmondják!

1. CSAK helyes mintavétel esetén kapunk valid eredményt: a vizeletminta produkálása előtt mosakodjon meg, középsugaras mintát (vizelet elejét elengedi, nagyjából az aktus középső részénél tartja a sugárba a poharat) adjon le, ne folyassa végig a vizeletet ánuszán, ne mossa bele ondó/széklet/hüvelyváladékát/orrváladékát, mert így hamis eredményt kapunk.

2. Vizeletét lehetőség szerint steril pohárban (pár tíz forint a patikában), sterilitásra törekedve adja le (=ne köpjön bele, vagy hígítsa fel csapvízzel, hogy többnek tűnjön).

3. A vizeletben kimutatott baktérium/genny az esetek nagy százalékában mintavételi hiba következménye!

4. A vizelet NEM tökéletesen steril folyadék, LEHET benne baktérium, aminek önmagában SEMMI jelentősége nincs.

5. Tünetmentes egyéneket CSAK ÉS KIZÁRÓLAG két esetben kell vizelet baktérium/genny irányába szűrni, és antibiotikummal kezelni: az urológiai műtét előtt állókat, illetve a várandósokat.

6. Ha MEGFELELŐEN VÉGZETT mintavétellel baktérium/genny van a vizeletben, CSAK ÉS KIZÁRÓLAG AKKOR igényel antibiotikum kezelést, ha ön várandós, urológiai műtét előtt áll, vagy ha húgyúti fertőzésre utaló panaszai vannak (sürgető, csípő, fájdalmas vizeletürítés, láz, vese/hólyagtáji fájdalom, diszkomfort)!

7. Minden más esetben tökéletesen FELESLEGES, INDOKOLATLAN antibiotikum kezelést folytatni.

8. Amennyiben indokolt az antibiotikum kezelés, érdemes azt tenyésztési eredmény alapján, célzottan adni, amennyiben szignifikáns csíraszámban (több mint 10'5-en) tenyészik ki kórokozó.

9. A vizelet-stix nem haszontalan, de eredménye pontatlanabb a laborban végzett üledékvizsgálatnál.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Felfázott valahol? Nem mindegy, hogy alsó vagy felső húgyúti fertőzésre vizsgálják!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

húgyúti fertőzés

Forrás: Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához