Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: a forróság fejfájást és dekoncentráltságot okozhat pénteken

hőség, nyár

Pénteken tovább fokozódik a forróság, a keringési panaszok lehetnek a leggyakoribbak, de a migrén és a gyulladások erősödése is jellemző lehet.

Pénteken szerte az országban nem érvényesül fronthatás, de a nyárias, már-már afrikai melegben front jellegű tünetek továbbra is előfordulhatnak az érzékenyebbeknél. Délkeleten lesz a legmelegebb, ott a 37 fok sem lesz ritka, de máshol is rekkenő hőségre kell készülni. A következő 1-2 napban semmi javulás nem várható!

A több napja tartó terhelés miatt kissé fokozódhatnak az eddig tapasztalt tünetei. Tompább, aluszékonyabb lehet, nehezebb lehet elvégezni még a rutinfeladatokat is. Az alvászavarok miatt sokan nem tudják kipihenni magukat, napközben pedig fáradtak, tompák, ingerültek, emellett csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség is. Az alváshiány az immunrendszerét is gyengítheti, ezért fontos, hogy amikor csak tud, pihenjen le, akár rövid időre is.

Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, könnyen kiszáradhat, ha nem figyel eléggé. 3-4 liter tiszta vízre vagy cukor nélkül készített zöld teára essen a választás, és a friss gyümölcsökből is nyerhet elegendő folyadékot, ezt ráadásul a gyerekek is szívesen fogyasztják.

Szabadtéri:

A szabadtéri tevékenységek során viseljen könnyű, természetes anyagból készült ruhadarabokat, amik alatt hűsölhet, nem fülled be a bőr. Fejét is óvja szalmakalappal vagy más fejfedővel, hiszen magas a napszúrás kockázata is!

Pollen:

Tovább növekszik a pollenkoncentráció. A parlagfű már tüneteket okozó, közepes koncentrációban van jelen, és ez tovább növekszik!

Olvasson tovább! A kiszáradás életveszélyes lehet - ezek a dehidratáltság első tünetei

Az időjárás-érzékenyek nehezen viselik a vissza-visszatérő hőhullámokat, még akkor is, ha a reggeli órák még hoznak felfrissülést. Ha ön is tapasztal vérnyomáspanaszokat vagy fáradékonyságot, akkor ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: meteoklinika