Ezeket látta már?

Időjárás pénteken

Orvosmeteorológia: a kánikulában légzési nehézségekkel, tompasággal kell számolnunk

kánikula, nyár, hőség

Pénteken estig nem érkezik front, a rekkenő hőség viszont legalább akkora terhelést jelent a szervezetünknek.

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk.

Pénteken is tovább tart, sőt, tetőzik a hőség, mely kisebb-nagyobb mértékben, de már szinte mindenki szervezetét kimerítette. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájása és a migrénje is. Most már az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést, a nagyvárosokban hajnalra is alig hűl a levegő. Ahol viszont 20 fok alá csökken a hőmérséklet, ott jót tesz az éjszakai szellőztetés, ezzel is csökkentheti az önt érő hőterhelést, valamit a pihentetőbb alvásban is segít.

Ne hagyja magára idős, beteg rokonát, ismerősét, segítsen neki a mindennapi feladatok elvégzésében - a hőség, illetve ennek következményei életveszélyesek lehetnek! Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket!

Az országos tisztifőorvos 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. július 4-én (hétfő) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki .

Szénsavmentes ásványvizet, hűtött, alig cukrozott gyümölcsteát, limonádét fogyasszon, akár napi 3-4 litert is! Ebédre egy tányér hűsítő gyümölcsleves is jó megoldás, a forróságban a nehéz fogások a szokásosnál is jobban megterhelik a gyomrot, és komoly rosszullétet is okozhatnak. Emellett az izzadás során elvesztett só és az ásványi anyagok pótlásáról se feledkezzen meg, jó megoldás, ha a szokásosnál kissé jobban megsózza az ételeket!

A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. Ha az említett csoportba tartozik, akkor a vihar elvonultáig tartózkodjon zárt helyen!

Szabadtéri tevékenységek: A legmelegebb órákat töltse árnyékos, hűvös helyen! Kisgyermeket, csecsemőt tilos a tűző napra vinni! Fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye is, viseljen világos színű, szellős ruházatot, valamint kalapot, napszemüveget!

UV-sugárzás: 10 és 16 óra között az UV-sugárzás nagyon erős, sőt, sok helyen extrém lesz: meghaladja 8-as értéket, akár pár perc alatt is komoly leégést szenvedhet! Lehetőleg ne menjen a tűző napra, de ha mégis kimerészkedik, akkor használjon legalább 40-es faktorszámú fényvédő szereket, az újrakrémezést pedig rendszeresen ismételje!

Ne legyintsünk az alvászavarra, betegség is okozhatja. Olvasson tovább!

Pollenhelyzet: A csalán és a pázsitfűfélék pollenje mellett az útifű virágpora is egyre többeknek okozhat problémát.

Légszennyezettség: A levegőminőség a nagyvárosokban tovább romolhat, az ózonkoncentráció növekedhet meg.

Balesetveszély: A közlekedők a meleg miatt türelmetlenebbek, ingerültebbek a szokásosnál, valamint a fáradtság, kábaság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Vezessen lassabban, óvatosabban, időnként élénk oldalszél is ronthat a menetstabilitáson, zivatarokban pedig viharos széllökések is előfordulhatnak! Gyereket, élő állatot még néhány percre se hagyjon az autóban, pillanatok alatt felforrósodik az utastér!

Forrás: meteoklinika

Forrás: meteoklinika