Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia - emiatt érezheti ma magát fáradékonynak

orvosmeteorológia, fáradékonyság, fáradtság, fejfájás

Ne lepődjön meg, ha egész nap álmosnak, fáradékonynak érzi magát, és megfájdul a feje.

Szombaton a napsütést továbbra is zavarhatják gomolyfelhők, ezekből nagyobb eséllyel a középső tájakon alakulhatnak ki záporok. Az északi szél élénk lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 24, 30 fok között alakul.

Fronthelyzet ma

2022.06.11- szombat
délelőttnincs front
délutánnincs front

Ilyen időre számíthatunk ma

Szombaton nem érvényesül markáns fronthatás térségünkben. Az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékletű idő lesz, de reggel kicsit hűvösen indul majd a nap. Csapadék a legtöbb helyen nem alakul ki, de a középső tájakon lehetnek záporok.

Ha a melegfrontra fokozottan érzékenyek körébe tartozik, akkor akár kisebb migrént, fejfájást is tapasztalhat. Most a szokásosnál nagyobb hangsúlyt kell fektetni az élénkítésre, azonban kerülje a kávé és a csokoládé fogyasztását. Emellett akár alvászavar, napközbeni fáradékonyság és koncentrálási problémák is ronthatják a fizikai és a szellemi munkavégző-képeségét is - írja a Meteo Klinika. Sokat süt majd a nap, ez pedig sok esetben ellensúlyozhatja a panaszokat.

Helyenként kifejezetten hűvös lesz a hajnal, ezeken a területeken a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élőknek felerősödhetnek a tüneteik. Reggel érdemes könnyedén, tehermentesen átmozgatni a sajgó testrészeket.

A vérnyomás- és keringési panaszok fokozódhatnak kissé, ezért amennyiben érintett, akkor délelőtt lehetőleg próbálja kerülni a nagyobb megerőltetéseket. Délutánra várhatóan jelentősen javul majd a helyzet, de a szeles tájakon estig is kitarthat a rosszullét!

Szabadtéri tevékenységek

Az idő kedvező a nyaralók számára, a körülmények kedveznek a szabadtéri programoknak, városi sétáknak, aktív pihenésnek.

UV-sugárzás

Az UV-sugárzás azonban a tiszta időben általában nagyon erős lesz, akár 15 perc alatt is le lehet égni. Érzékeny bőrűként legalább 50-es faktorszámú naptejet használjon még akkor is, ha nem kifejezetten napozik, hanem csak hosszabb időt tölt a szabadban.

Pollenhelyzet

Az allergiahelyzet a csapadékosabb napokat követően ismét romlik, és ismét egyre többfelé akár intenzívebb tüneteket okozó mennyiségben lesz jelen a sokaknak problémát okozó pázsitfűfélék virágpora is. Ezen kívül továbbra is a csalánfélék okozhatják a legtöbb panaszt, ezért amennyiben ezekre allergiás, akkor orrfolyást, tüsszögést tapasztalhat, illetve a szeme is viszkethet, könnyezhet. Az említett növényekre allergiásoknak javasolt kerülni a gazos, elhanyagolt területeket, illetve a mezőket, réteket is.

Légszennyezettség

A levegőminőség jó.

Balesetveszély

A közlekedés során a záporoktól nedves útszakaszokon megnövekszik a féktáv, és az erős szél is zavaró lehet. A napsütés időnként szintén zavaró lehet, ezért célszerű egy napszemüveget bekészíteni a vezetéshez. A jó időt sok biciklis használja ki, számítani lehet arra, hogy megnövekszik a számuk az utakon, fokozott körültekintés javasolt!

További hasznos cikkek frontérzékenyeknek:

*Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika