Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia - kánikula lesz, ezekre a tünetekre számítson

kánikula, meleg, hőség, orvosmeteorológia

Vasárnap ismét frontmentes, de helyenként kánikulai nap vár ránk.

A meleg nem csak az idősebbeket, hanem mindenki szervezetét megviseli, de megfelelő körültekintéssel érdemes kihasználni az igazi nyaralóidőt.

Ilyen időre számíthatunk ma

Vasárnap fronthatás nem érvényesül a Kárpát-medence területén, de fokozódik a meleg, ami növekvő terhelést jelenthet szervezetére. Lesznek olyan tájak, ahol a hőmérséklet még nem éri el a 30 fokot, de délen akár 31, 32 fokot is mérhetünk.

Amennyiben fokozottan érzékeny, akkor napközben fáradtság- és tompaságérzetet tapasztalhat, az összpontosító-képessége is romolhat. Fejfájás, vérnyomás-ingadozás is többeknél felléphet, a déli órákat hűvös helyen töltve azonban kivédheti ezeket a tüneteket - írja a Meteo Klinika.

A nagy melegben sok folyadékot veszíthet, ami komoly veszélyeket rejt magában, ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék-utánpótlás. A cukros üdítők, koffeines italok helyett válassza a hűs limonádét, a frissítő zöldteát, mentával ízesített gyümölcsleveket. Étkezés során is pótolhatja a kiizzadt vizet hideg gyümölcsleves, lédús zöldségek formájában, a dinnye is kitűnő erre a célra. Kerülje a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, a vörös húsokat, puffasztó hüvelyeseket; inkább salátákat, halat fogyasszon!

Szabadtéri tevékenységek

A szabadban kedvező lesz a komfortérzet, a napsütés javítja a hangulatot. A hőérzet a napon több fokkal a mért értékek felett alakulhat, a déli órákban akár a napszúrás veszélye is fennáll. A kinti programoknak kedveznek a feltételek.

UV-sugárzás

Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között továbbra is nagyon erős lesz, ne feledkezzen meg a megfelelő fényvédelemről! Legalább 40-es faktorszámú krémeket használjon, kisgyermekeknél és az érzékeny bőrűeknél pedig minimum 50-es ajánlott. A vízpartokon gyakrabban végezze el az újrakrémezést, és növelje a naptej faktorszámát! A napszúrás elkerülése végett viseljen kalapot, ezen kívül pedig hordjon könnyű, szellős ruhadarabokat, valamint napszemüveget is!

Ha így fáj a feje, azt nem migrén okozza, hanem valami egészen más - kattintson!

Pollenhelyzet

A pollenterhelés közepes vagy magas, az allergiásoknak elsősorban a pázsitfűfélék és a csalán okozhat erősebb panaszokat.

Légszennyezettség

A levegőminőség jó, de kissé romlik.

Balesetveszély

A közlekedés során veszélyes időjárási jelenség nem várható. Azonban az utakon több lesz a figyelmetlen, szétszórt sofőr, a balesetveszély miatt fokozott óvatosság és körültekintés javasolt. A napsütés főként napkelte és napnyugta esetén lehet zavaró.

További hasznos cikkek frontérzékenyeknek:

Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika