Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szétszórtság és légszomj - ezzel számolhat csütörtökön

szétszórtság

Csütörtökön nem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél.

Az időjárás-érzékenyek nehezen viselik a több napja tartó változékonyságot, ami most inkább a magasabb légrétegekben zajlik. Ha ön is tapasztal alvásproblémákat, fejfájást vagy ingerlékenységet, akkor ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Csütörtökön nem érkezik időjárási front térségünkbe, de a frontérzékenyek, főleg északkeleten most is tapasztalhatnak akár markáns tüneteket is. Errefelé többször lesz fülledt a levegő, így amennyiben szívbetegséggel, illetve vérnyomás problémákkal küzd, akkor a kialakuló légköri helyzet okozhat kellemetlen perceket. Nem várható hőség, a magas páratartalom hatására azonban melegebbnek érezheti a levegőt, mint amilyen az valójában. A fizikai munka során hamarabb elfáradhat, légszomj, rosszullét is jelentkezhet. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a legmelegebb déli órákban, a megerőltető tevékenységeket is inkább halasszák későbbre.

A helyenként élénk szél frissítőleg hathat, de ha fokozottan érzékeny, akkor enyhe fejfájást, nyugtalanságot tapasztalhatnak, a gyerekek is szétszórtabbak, figyelmetlenek lehetnek. Mindez a zivatarok által érintett tájakon is gyakori lehet, főként a vihar érkezése előtt válhat feszültté, ingerlékennyé. A zivatarok idején az asztmások állapota is romolhat, ők próbálják zárt térben átvészelni a mozgalmasabb órákat és erre az időre pihenjenek le.

A piacokon sokféle friss zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni, ajánlott ezekkel erősíteni az immunrendszerünket. A barackoknak is szezonja van, amellett, hogy frissítő, sokféle értékes vitamint tartalmaz.

UV:

A napos tájakon az UV-sugárzás maximuma megközelítheti az erős fokozatot, de a változékonyság miatt ingadozó lesz az értéke.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika