Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

A húgycsőgyulladás nem azonos a felfázással - ezek a tünetei

hugycsogyulladas

A húgycsőgyulladás nem azonos a húgyúti fertőzésekkel, felfázással, bár a két betegség tünetei hasonlóak lehetnek. Bizonyos nemi úton terjedő bakteriális fertőzések is okozhatnak húgycsőgyulladást.

A húgycső (húgyvezeték) a húgyhólyag és a húgycsőnyílás, illetve a külvilág között helyezkedik el, ezen keresztül távozik az összegyűlt vizelet. A férfiak esetében a húgycsövön keresztül távozik a sperma is.A húgycsőbe könnyen bekerülhetnek különböző baktériumok, így a húgyúti fertőzések igen gyakori megbetegedésnek számítanak, különösen a nők lehetnek hajlamosak a közkeletű nevén csak felfázásként emlegetett betegségcsoportra. A húgycsőgyulladás nem azonos a húgyúti fertőzésekkel, ez utóbbi ugyanis más területeket (pl. a húgyhólyagot) is érintheti, és a legtöbbször a betegséget okozó baktériumok is különböznek.

Húgycsőgyulladás: szexuális úton terjed?

A húgycsőgyulladást ritkábban vírusok, gyakrabban baktériumok okozzák. Míg a húgyúti fertőzésekért nagyon sokszor az Escherichia coli a felelős, mely a belekből kerülhet a húgyutakba, a húgycsőgyulladás kialakulásáért gyakran olyan kórokozók a felelősek, melyek szexuális úton terjednek, és nemi betegségeket is okoznak. Ezek közé tartozik például a gonorrheáért, a chlamydiáért, a herpeszért vagy a trichomoniasisért felelős kórokozó. Természetesen az is előfordulhat, hogy más úton került be a fertőzést okozó mikroba a húgycsőbe, és az is megtörténhet, hogy valakinél nem is egy, hanem egyszerre több kórokozó miatt alakulnak ki a tünetek.

A húgycsőgyulladás tünetei

  • vizeletürítéskor jelentkező fájdalom és égő érzés
  • gyakori vizelési inger
  • viszkető vagy csípő érzés a húgycsőnyílásnál
  • vizeletben (férfiaknál a spermában) észlelhető vér, valamint a pénisz váladékozás
  • nőknél is előfordulhat abnormális mennyiségű, állagú, színű vagy szagú hüvelyváladék (de csak a vizeletürítéssel kapcsolatos tünetekkel együtt)
  • szexuális együttlétkor jelentkező fájdalom vagy kellemetlen érzés

A húgycsőgyulladás általában jól kezelhető, de súlyos szövődményei lehetnek

A húgycsőgyulladás gyógyszerekkel általában jól kezelhető és néhány napon belül teljesen el is múlhatnak a tünetek. Rendkívül fontos a partner egyidejű kezelése is, még akkor is, ha nem tudják egyértelműen meghatározni, hogy milyen kórokozó áll a betegség hátterében. A szakemberek ajánlása szerint húgycsőgyulladás esetén érdemes legalább két hétig tartózkodni a szextől.

Húgyúti fertőzések: kit veszélyeztet leginkább? Kattintson tovább!

Ha nem kezelik megfelelően, vagy ha túlságosan későn kezdik meg a kezelést, a fertőzés átterjedhet akár a vesékre is, és ott visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat. Szintén előfordulhat a kezeletlen húgycsőgyulladás szövődményeként vérmérgezés, a férfiaknál prosztatagyulladás is. A nőknek különösen oda kell figyelnie erre a betegségre, mert a komplikációja igen fájdalmas és nehezen gyógyítható kismedencei gyulladás is lehet, ami meddőséggel, vagy a terhesség során jelentkező problémák fokozott rizikójával jár együtt.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához