Ezeket látta már?

A mammográfia növelheti a rákkockázatot?

2012.09.10. Módosítva: 2015.11.04.

A mammográfia a nők egy csoportjánál növelheti a rák kockázatát. A mellrák kiszűrésére használt mammográfia növelheti a rákkockázatot azoknál a fiatal nőknél, akik a BRCA gének mutáns változatának hordozói - állapította meg egy vezető európai ráktársaságok által támogatott tanulmány.

A röntgensugarakat alkalmazó mammográfiát általában 40 évesnél idősebb nőknél használják, ám a BRCA1 és BRCA2 gének mutáns változatát hordozó, nagyobb rákkockázatú nőknél ennél jóval fiatalabb korban, már 20-as éveikben ajánlott az emlőszűrés.

A mammográfia növelheti a rákkockázatot?

A mostani tanulmány eredménye alapján a kutatók azt ajánlják, hogy az érintett fiatal nőknél a rákszűrést a mammográfia helyett MRI-vel (mágneses rezonancián alapuló készülékkel) végezzék el, mert ebben az eljárásban a képalkotásra nem ionizáló sugárzást alkalmaznak.

A BRCA génmutációkat átlagosan 400 nőből egy hordozza, de ennél gyakrabban fordul elő a kelet-európai zsidó népesség körében.

A The British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmányban mintegy 2 ezer, legalább az egyik génmutációt hordozó, 18 év feletti nőt követtek nyomon Nagy-Britanniában, Franciaországban és Hollandiában. Ennek során feljegyezték azt is, hogy mikor, milyen sugárdózis érte őket.

A csoportban körülbelül 850 nőnél diagnosztizáltak később emlődaganatot. A mellrákkal diagnosztizált nők közül - átlagosan 29 éves korukra - nagyjából minden második kapott röntgensugárzást, harmaduknál pedig legalább egy mammográfiát is végeztek. A kutatók becslése szerint száz, a mutáns génváltozatot hordozó, 30 éves nő közül 40 éves korára kilencnél alakul ki mellrák. Számításaik szerint ez további öt esettel emelkedne, ha mind a száz nő átesett volna egy mammográfiás vizsgálaton 30 éves kora előtt.

Elemzésük alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a 20-as éveikben sugárzáson átesett nőknek 43 százalékkal nagyobb volt a mellrákkockázata azokhoz képest, akik nem kaptak sugárzást ebben az életkorban. A 20 évnél fiatalabb életkorban kapott sugárzás 62 százalékkal növelte a kockázatot, míg a 30 évnél idősebb korban elvégzett sugárzással járó vizsgálat nem emelte a rákkockázatot.

Több európai országban - köztük Nagy-Britanniában, Hollandiában és Spanyolországban - már most is azt javasolják az orvosok, hogy a BRCA mutációkat hordozó nőknél 30 éves kor alatt ne mammográfiát, hanem MRI-t végezzenek.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához