Ezeket látta már?

Ez történik az orvosnál az anamnézis felvételekor - ilyen kérdésekre számítson!

anamnézis, orvos, kivizsgálás, vizsgálat

Kórházi zárójelentésekben, orvosi szakzsargonként gyakran hallani az anamnézis, magyarul kórelőzmény kifejezést. Mutatjuk, mit is jelent ez, hogyan áll össze a betegek anamnézis-felvétele, minden további orvosi vizsgálódás kiindulópontja!

Az anamnézis, a kórelőzmény felvételével indul minden orvos-beteg kapcsolat. Ezért fontos, (kivéve az életet veszélyeztető sürgősségi helyzeteket), hogy ennek felvétele lehetőleg kellemes, barátságos körülmények között történjen, és ténylegesen kialakuljon az orvos és betege között a bizalmi kapcsolat.

Többek között azért is fontos ez, mert a beteg sokszor nem érti pontosan az anamnézis lényegét, hogy mit miért kérdeznek tőle, s gyakran elhallgat bizonyos dolgokat szemérmességből, félelemből - ezért is olyan lényeges a tapintatos, figyelmes, megértő "kikérdezés" az orvos részéről.

Mi a panasza?

A probléma mindig onnan indul, miért is kereste fel az illető az orvost? Milyen panasza, fő tünete volt, amellyel úgy vélte, hogy orvoshoz kell fordulnia? Ilyenkor a fő panasz mellett rögzítik a beteg elsődleges személyes adatai, előző (kórházi) kezeléseit, foglalkozását is.

Az orvos kikérdezi, hogy a fő panasz mellett jelentkeztek-e egyéb panaszok azzal összefüggésben, vagy jellegű bántalmak, tünetek attól eltérően?

Anamnézis: a tünet jelentkezésének ideje sokat számít

Ilyenkor az orvos megkérdezi annak időbeli "kifutását", mikor jelentkezett először, éppen milyen körülmények között, a beteg milyen élethelyzetében. Esetleg nem volt-e mérgező, toxikus anyagoknak kitéve stb. Ha a tünet visszatérő, mikor, milyen körülmények között, milyen intenzitással jelentkezik.

Érzi-e úgy, hogy munkáját, mindennapos tevékenységét ez a panasz gátolja, rontja, korlátozza. Áll-e jelenleg gyógyszeres kezelés alatt, ha igen, milyen betegségre, a gyógyszerelés pontos adatai.

Régebbi adatok, kórelőzmények

Korábbi betegségek felsorolása, a gyermekkortól kezdődően. Indul a tipikus gyermekbetegségekkel (kanyaró, bárányhimlő, mumpsz stb.), és a megkapott védőoltásokkal.

Jelentősebb felnőttkori betegségek: cukorbetegség, magas vérnyomás, infarktus, stroke, fertőző májgyulladás, tbc, kórházi tartózkodások a belbetegségek miatt. Műtétek, mikor, melyik kórházban, milyen belszerven, vagy milyen sérülést, törést stb. követően.

Gyógyszerek: korábban – és jelenleg kapott gyógyszerelés, a gyógyszerek nevei, melyiket mióta szedi, milyen betegségekre rendelték, milyen napi dózisban. Ezen felül milyen egyéb, "házi" szereket, vénynélküli készítményeket, étrendkiegészítőket, homeopátiás, egyéb terápiás szereket szed, kap.

Allergiák kikérdezése: ismert gyógyszerallergia, bármely egyéb allergiás állapot (szénanátha, asztma, ételallergiák, környezeti allergiák stb.)

Vérátömlesztés: volt-e, időpontja, oka, volt- e bármely reakció, rendellenesség

Érzelmi állapot: hangulati zavarok, korábban állt-e a beteg pszichiátriai kezelés alatt, annak részletei.

Nőbeteg esetén: szülések, szülészeti események (abortusz, koraszülés stb.), a gyermekekkel kapcsolatos főbb adatok.

Családi anamnézis

Ezt követi a szélesebb körű adatfelvétel, ami a beteg családját érinti. Az illető betegségében szenvedő rokonok. A közvetlen család etnikai hovatartozása, egészségi állapota, halálozások, oka, milyen életkorban következtek be. A családban ismert fontosabb betegségek: magas vérnyomás, szívbetegség, magas koleszterin szint. daganatos betegségek, tbc, stroke, epilepszia, cukorbetegség, köszvény, vesebetegségek, allergiák, reumatoid betegségek stb.

A házastárs és gyermekek életkora, egészségi állapota. Ha fennáll örökletes betegség, a vérrokonság feltérképezése (szülő, nagyszülő, oldalági rokonság).

Személyes és társadalmi tényezők

Végül pedig minden olyan adat, tényező, amely a beteg "társadalmi beágyazottságára" vonatkozik.

Személyes: születési hely, neveltetés, otthoni környezet, szülők (elválás, különélés), gazdasági háttér, iskolai végzettség, családban elfoglalt hely, elégedettség, stressz, érdeklődési kör.

Szokások: étrend, táplálkozás, alvás, testmozgás, "legális" drogok (kávé, nikotin, alkohol), kábítószerfogyasztás részletei.

Szexualitás: "vágyak és gondok", teljesítőképesség, szexuális aktus gyakorisága, orgazmus, partnerváltások.

Otthon: lakáskörülmények, gazdasági helyzet, betegségbiztosítás, háziállatok stb.

Foglalkozás: alapképzettség, jelenlegi foglalkozás, van-e munkahelye, önálló vállalkozó, napi szellemi és fizikai munka, tevékenység, múltbeli hatások, ártalmak, foglalkozás körében elszenvedett mérgezések

Környezeti hatások: utazás, trópusi országok, fertőzések

Vallási hovatartozás: csak és amennyiben adott vallás a vizsgálatokkal és a gyógykezeléssel kapcsolatos speciális tiltásokat tartalmaz.

(Forrás: Mosby: Fizikális vizsgálati kézikönyv, Springer Hungarica)

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mély és rekedtes hang: ilyen, amikor daganatot jelez

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

diagnózis

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához