Ezeket látta már?

Artériás zavarok? Így ismerheti fel őket

2018.07.29. Módosítva: 2018.07.30.
shutterstock_312824303

Szív és az erek vizsgálata igen fontos már abban az esetben is, ha bármilyen problémára gyanakszunk. Hogyan történik az artériás és vénás zavarok fizikális vizsgalata, mik a jellemző betegségek?

Az artériák zörejei: az orvos hallgatózik a nyaki, halántéki, hasi, vese-, comb- és lágyéki artériák felett. Amit figyel, a hallgatózáskor észlelhető zörejek. Megkéri a beteget, hogy időnként tartsa vissza a lélegzetét. Kóros esetben erőteljes a bal kamra "kilökési" hang, zörejek hallhatóak, a nyaki artéria (carotis) elzáródott.

Az artériák elégtelensége: tompa fájdalmat jelez a beteg, fáradtságérzést, fokozottabb görcskészséget. A fájdalom lehet állandó, vagy kínzó jellegű. A pulzus gyenge, "elnyomható", az artériák felett zörej észlelhető.

Érdemes tudni! Szív és erek: így vizsgálja az orvos! Kattintson!

A testhőmérséklet csökken, a bőr sápadt, vagy éppen cianotikus (lilás), késik a vénás "telődés" is, a bőr vékony, sorvadtabb, és mindezt izomsorvadás is követheti.

Végtagi artériák: vizsgálat hanyattfekvésben: az ép artéria estetén, a láb felemelésekor észlelhető elfehéredés hamar visszanyeri színét a végtag eredeti pozícióba helyezésekor. Kóros esetben több, mint 2 mp-t késik a szín visszatérése.

Vérnyomás

Vérnyomásmérés: itt csak utalunk a magas vérnyomásra igen röviden. Célszerűen a vérnyomásmérést mindkét karon el kell végezni, ma már általában digitális, félautomata mérőkkel, de a klasszikus higanyos vérnyomásmérő is pontos értéket szolgáltat.

A vérnyomásmérést mind a két karunkon érdemes elvégeznünk! A vérnyomásmérést mind a két karunkon érdemes elvégeznünk! Forrás: MTI

Vénák vizsgálata

A nyaki (nagy)véna helyzetét, nyomását szabad szemmel történő megtekintéssel, majd speciális vonalzóval való méréssel lehet megállapítani. Kóros esetben az egyik oldalon a vénás nyomás nagyobbnak mutatkozik.

Vénás elégtelenség, elzáródás: a végtagok megfigyelése álló és fekvő helyzetben. Kóros esetben: állandó végtagfájdalom, nyomásérzékenység az izmok felett, felszínes vénák pangása.

Trombózis: a behajlított térden a lábfej megfeszítése "Homans-jel": pír, megvastagodás, és vénamenti érzékenység.

Ödéma észlelése: a sípcsont vagy bokacsont feletti néhány mp-s benyomás hatására megtartott benyomat, esetleg a bőr vastagabb, fekélyes. A benyomat fokozatai enyhétől súlyosig (egészen mély) terjedhetnek.

Visszerek (varixok): a beteg lábbujjhegyre áll (egymás után többször), kóros esetben a "lógatott" vénák tágak, duzzadtak, kanyargósak.

Vénás próbák: két speciális "próba" segítségével figyeli meg az orvos a vénák telődését, ürülését a lábon, kóros esetek: a próba során kiürített vénák a nyomás felengedése előtt megtelnek, ill.: járáskor a felületes vénák leszorítva a mélyek felé ürülnek, ha azok viszont elzáródtak, az ürülés nem lehetséges.

Mélyvénás trombózis (DVT): a comb- (femoralis) és kismedencei DVT tünetmentes is lehet, érzékenység, duzzadás utalhat rá, minimális bokaduzzanat, mérsékelt láz, gyorsabb pulzus (tachycardia).

Forrás: MTI