Asztma, krupp esetén hogy derül ki, hogy koronavírusom van?

#koronavírus #Asztma #telemedicina #orvos válaszol
2020.03.31.

A légúti betegségek alapból félelmetesek, különösen gyermekkorban. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy a koronavírus folyamatos terjedésével szó essen a légúti alapbetegségek és a fertőzés viszonyáról.

A koronavírust kísérheti súlyos heveny légúti tünetegyüttes, mely kedvezőtlenül hat a már meglévő légúti betegségekre. Emellett sajnos az is bizonyított, hogy erre a vírusfertőzésre fogékonyabbak az ilyen betegségben szenvedők.

Hogy döntöm el, hogy koronavírus vagy alapbetegség?

A koronavírus körüli pánik könnyen úrrá lehet az emberen, még ha tudja is, hogy őt vagy gyermekét nem az említett betegség, hanem éppen egy kruppos vagy asztmás roham gyötri. Utóbbiakra nem jellemző a láz, a levertség és az izomfájdalmak sem. A közös bennük, hogy a szabad lélegzésben gátolják a betegeket.

Felerősíti a koronavírus a kruppot és az asztmát?

Az eddigi tapasztalatok alapján a koronavírus felerősítheti a légúti betegségek tüneteit. Amennyiben Ön azt gyanítja, hogy az új típusú koronavírussal megfertőződhetett, és ismert légúti betegsége van, haladéktalanul forduljon orvoshoz és szükség esetén vegyen részt a szűrővizsgálatokon vagy akár orvosi megfigyelésen.

Nem éri el a háziorvosát telefonon? Hívja az Egészségkalauz.hu orvosait! Kattintson IDE!

Mi van, ha a beteg gyerekemet fenyegeti a koronavírus?

A megelőzés és a felkészülés a kulcsa mindennek! Első sorban kruppos, asztmás vagy más légúti betegségben szenvedő gyermekét fokozottan védje a betegséggel szemben. Erősítse immunrendszerét és szigorúan kerülje az olyan közösségi és nyilvános helyeket, ahol találkozhat koronavírus fertőzöttel és/vagy hordozóval.

Győződjön meg róla, hogy elegendő olyan gyógyszer van otthonában, amelyet egy hagyományos roham során orvosi javaslatra alkalmazni szokott. Mivel a kicsik még nem tudják kifejezni szavakban az általuk tapasztalt tüneteket, figyelje gyermeke testhőmérsékletét és magatartását. Rendszeresen szellőztessen és gyakran mosson kezet.

Az EgészségKalauz.hu oldalán több száz szakorvos várja hívását Forrás: EgészségKalauz

Mit csináljak, ha nagy a baj?

Fontos, hogy ne pánikoljon, mert azzal csak ront helyzetén. Amennyiben Önnek vagy gyermekének súlyos légzési nehézségei adódnak, azonnal hívja a mentőket, melyet már applikáción keresztül is megtehet. Ha pedig a helyzet nem kívánja meg a gyors intézkedést, akkor kérjen telefonos orvosi segítséget az EgészségKalauz Orvosa válaszol rovatának háziorvosaitól, belgyógyászaitól, gyermekorvosaitól vagy pulmonológusaitól.

Forrás: EgészségKalauz