Ezeket látta már?

Betegvizsgálat: a hasi szervek vizsgálata 1.

A hasi szervek fizikális vizsgálatáról kissé részletesebben beszélünk, tekintve, hogy a hasüregben számos fontos szervünk található, mindegyik vizsgálatáról ejtünk néhány szót.

Megtekintés: a has normál színe lehet sápadtabb, vagy sötétebb, "cserzettebb". Kóros esetben azonban sárgaság, vagy lilulás (cianózis) észlelhető, a köldök körül kékes elszíneződés, zúzódások. Láthatóak striák (csíkok), sebek, hegek, csomók.

Betegvizsgálat: a hasi szervek vizsgálata 1.

Hasi kvadránsok

A hasat az orvoslás anatómiai és klinikai szempontból négy kvadránsra (negyedre) osztja, melyek ezek? Az álló/fekvő helyzetű betegen mintha vonalzóval négy egyenlő negyedre osztanánk a hasat, hastáji szerveket (a jobb és bal oldalt a beteg szempontjából tekintjük!).

Jobb felső kvadránsban: máj és epehólyag, gyomorkapu, nyombél, a hasnyálmirigy feji része, jobb mellékvese, jobb vese egy része, vastagbélszakaszok

Jobb alsó kvadránsban: jobb vese alsó része, vakbél, féregnyúlvány, vastagbél egy szakasza, (felszálló vastagbél), a tágult húgyhólyag, nőkben: petefészek, petevezeték, méh, férfiakban: jobb oldali ondózsinór. Jobb oldali húgyvezeték.

Bal felső kvadránsban: máj bal lebenye, lép, gyomor, hasnyálmirigy "teste", bal mellékvese, bal vese egy része, vastagbélszakaszok.

Bal alsó kvadránsban: bal vese alsó része, szigmabél, tágult húgyhólyag, nőkben: petefészek, petevezeték, méh, férfiakban bal oldali ondózsinór. Bal oldali húgyvezeték.

Megtekintés

A has megtekintéskor normál esetben lapos, sajka alakú, kétoldali szimmetriát mutat, a domborulat maximuma a köldök magasságában. kóros esetben a köldök oldalt helyezkedik el, gyulladt, elődomborodott, egyes hasi részeken tágulat látható.

A has felszíni mozgása: nők inkább mellkasi, férfiak inkább hasi légzést végeznek. Sovány felnőtteken a középvonal felső részén a has enyhén pulzál. Kóros esetben a légzéskor korlátozott hasi mozgás észlelhető, hullámmozgás, vagy erős pulzálás.

Hasizmok megtapintása: normál esetben nincsen elváltozás, kóros, ha az izmok szétválnak, vagy sérv észlelhető.

Betegvizsgálat: a hasi szervek vizsgálata 1.

A has meghallgatása

A has meghallgatása sztetoszkóppal: jellegzetesen hallható bélhangok, percenként 5-35 szabálytalan "kattanás, csobbanás". Korgás, élesebb hangok éhséget jeleznek. Kóros esetben az éhségtől független hangerősödés, csengő zörej, vagy éppen a bélhangok ritkasága, hiánya.

A máj és lép meghallgatása: kóros esetben ún. dörzszörejek észlelhetőek.

Érhangok: normál esetben nincsenek, kórosan viszont az aorta, a vese- ill. a combartéria felett zörej hallható, a köldök környékén pedig vénás "moraj".

Kopogtatás

A has kopogtatása: mind a négy fent említett hasi részt végig kell kopogtatni. Normál esetben az ún. dobos kopogtatási hang a jellemző, szinte minden hasi tájék és terület felett. Kóros esetben tompa hang is észlelésre kerül. A kopogtatással egyes szervek határai (pl. máj) jól megállapíthatóak. Ezt főként a máj megnagyobbodás diagnosztizálása céljából végzi az orvos. Ha már 2-3 cm-rel meghaladja a máj alsó határa az alsó bordaívet, az kórosnak tekinthető.

A lép kopogtatása: a 6-10. borda között keskeny, tompa hangot adó terület (mély légvétel előtt/után dobos kopogtatási hang). Kóros esetben belégzés közben változik a hang dobosból tompává.

Gyomor: a gyomor (mint egy léghólyag) dobos kopogtatási hangot ad. Ha ez tompába fordul, az kórosnak számít.

Megtapintás

A has áttapintása: először felszínesen (1 cm mélyen) történik, mind a négy kvadránsat érintve. Normális esetben a has puha, áttapintható, nyugodt. Kóros esetben izomfeszülés. ellenállás, érzékenység észlelhető, vagy jól tapintható elváltozások. Ha kilégzéskor is feszül a has, ez izomvédekezés (defense musculaire) jele. Mérsékelt benyomással a máj és lép tapintható.

Következő részben: a has mélyebb áttapintása, elváltozások észlelése, hasi fájdalmak.

(forrás: Mosby: Fizikális vizsgálati kézikönyv, Springer Hungarica, 1996.)

Forrás: EgészségKalauz