Mindenki ezt nézi most!

Veszély: gyermekek felesleges besugárzása

A gyerekek felesleges besugárzására figyelmeztetnek amerikai orvosok! Egy átlagos amerikai gyereknél 18 éves koráig hét alkalommal végezhetnek besugárzással járó orvosi vizsgálatot - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban közzétett dolgozat szerzői a röntgen- és főként a CT-vizsgálatokból származó sugárterhelés halmozódására figyelmeztetnek.

Veszély: gyermekek felesleges besugárzása

A hagyományos röntgenfelvételnél viszonylag kis sugárdózis éri a pácienseket, ám egyre növekszik azoknak az elvégzett CT-vizsgálatoknak a száma, amelyek jóval nagyobb sugárterheléssel járnak. A gyerekek esetében ez azt jelenti, hogy felnőtt korukra rákkockázatot hordozó mértékben éri őket radioaktív sugárzás.

A tanulmány eredménye szerint a leggyakoribb a mellkas, a kéz és a láb röntgenezése, a gyerekek 42 százalékának volt ilyen vizsgálata a követés három éve alatt, 25 százalékának pedig kettő vagy több. A fogászati röntgenekre nem terjedt ki a vizsgálat.

Még nyugtalanítóbb, hogy a tanulmány ideje alatt a gyerekek 8 százalékának volt legalább egy CT-felvétele is, 3 százalékának pedig kettő vagy annál több.

Mint Adam Dorfman vezetőszerző, a Michigani Egyetem orvosi karának munkatársa hangsúlyozta, a mai gyerekeket minden korábbi nemzedéknél nagyobb sugárterhelés éri az orvosi képalkotó eljárások, különösen a CT-vizsgálatok terjedésével.

A kutatók Arizona, Dallas, a floridai Orlando, Dél-Florida és Wisconsin térségéből származó egészségbiztosítási adatokat, több mint 355 ezer gyerekről 2005 és 2007 között kelt feljegyzéseket elemeztek. Az így nyert adatok extrapolálásából jutottak ahhoz a becsléshez, hogy egy három éves periódus alatt mintegy 6 millió amerikai gyereknél végeznek el legalább egy CT-vizsgálatot.

Leggyakrabban koponya és hasi CT készült az amerikai gyerekekről, mert a kórházak sürgősségi osztályain a fejsérüléseket és a vakbélgyulladást szűrik így.

Forrás: MTI