Ezeket látta már?

Szúrós szagú, vagy zavaros? Jellegzetes betegségeket árul el a vizelet szaga

vizelet, vizsgálat, laborvizsgálat, húgyúti fertőzés

A vizelet színe és szaga sok mindent elárul az egészségünkről.

A vizelet vizsgálata az egyik legősibb, a mai napig az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer. A vizeletből ugyanis meglepően sokat tudhatunk meg az egészségünkről, a szervezetünk állapotáról. A vizelet főként vízből áll, de rengeteg más, szerves és szervetlen anyagot is tartalmaz, például sókat, fehérjéket és hormonokat. Elemzése segíthet feltérképezni az egészségi állapotunkat.

Vizeletvizsgálat otthon?

A vizelet a szervezet anyagcseréjének egyik mellékterméke, mely folyékony formában távozik a testünkből. Előállításában a veséknek van a legnagyobb szerepe, a vizeletet a húgyhólyag tárolja, és a húgycsövön át távolítható el. Naponta átlagosan 1-2 liter vizeletet termel a szervezetünk, és 5-7 alkalommal ürítjük ezt ki. Természetesen, az, hogy ki mennyit jár vécére, nagymértékben függ az egyéni jellegzetességektől, az elfogyasztott folyadék mennyiségétől, a környezeti hatásoktól.

A vizelet vizsgálata a legősibb diagnosztikai módszerek egyike, már az ókorban is végezték az orvosok. Persze, még nem álltak olyan kifinomult laboratóriumok a rendelkezésükre, mint napjainkban, de ezek nélkül is nagyon árulkodó lehet a vizelet. Elsősorban annak színét, szagát és más jellegzetességét (pl. a benne lévő vércseppeket) nézték, időnként meg is ízlelték, hiszen a cukorbetegség egyik tünete a bőséges és édes ízű vizelet.

Az egyik legegyszerűbb, egyben legárulkodóbb vizsgálatot mi magunk is elvégezhetjük otthon, sőt célszerű is rendszeresen ellenőrizni a vizeletünket! Annak színe ugyanis nagyon jól árulkodik a szervezet hidratáltsági szintjéről, vagyis arról, hogy elég folyadékot fogyasztunk-e. Ideális esetben a vizeletünk szalmasárga, halványsárga vagy világos borostyánszínű. Ha ennél sötétebb, akkor több vizet kellene innunk! A vizeletet megszínezhetik ételek, gyógyszerek, vitaminok is, de a normálistól nagyon eltérő árnyalat betegség tünete lehet.

A szúrós, kellemetlen szagú vizelet általában húgyúti fertőzésre utal, mint ahogy az is, ha a vizelet zavaros. Problémát jelezhet az is, ha a vizelet véres, gennyes ilyenkor mindenképpen orvosi kivizsgálásra van szükség.

Laboratóriumi vizeletvizsgálat

A leggyakoribb laboratóriumi vizsgálatok egyike (a vérvizsgálat mellett) a vizelet elemzésére irányul. A vizsgálat során a vizelet szagát, színét, zavarosságát, pH-értékét nézik, emellett pedig elemzik annak összetételét is. A vizeletben felfedezhetőek kórokozók és rendellenes proteinek. A kémiai anyagoknak, fehérjéknek, hormonoknak, a glükóznak, a húgysavnak és egyéb összetevőknek a normális határértéken kívüli szintje is problémára, betegségre, megváltozott egészségi állapotra utalhat.

Az orvos szinte bármikor elrendelhet vizeletvizsgálatot, ha szeretné bizonyos betegségek meglétét kizárni vagy épp kiszűrni, de akkor is, ha az általános egészségi állapotunkról szeretne pontosabb képet kapni. Rutinszerű lehet a vizeletvizsgálat műtétek előtt, vagy bizonyos krónikus betegségek (pl. diabétesz) esetén. Mindenképpen szükséges a vizeletvizsgálat, ha alhasi fájdalmaink vannak, ha a vizeletünk véres vagy zavaros, ha fájdalmas a vizeletürítés vagy szexuális együttlét alatt érzünk fájdalmakat.

Különleges vizelettesztek

Általában nem sorolják a megszokott vizeletvizsgálat közé azokat a teszteket, melyek a terhesség megállapítására, illetve a drogfogyasztás ellenőrzésére vonatkoznak. A terhesség során, a várandósság első heteitől a nők szervezetében jelentősen megnő a hCG nevű hormon szintje. A terhesség megállapítására hivatott tesztek (az otthoni terhességi teszteket is beleértve), ennek a hormonnak a jelenlétét érzékelik.

Speciális vizelettesztek jó néhány kábítószer kimutatására is alkalmasak. Bizonyos drogok vagy azok lebomláskor keletkező melléktermékei akár több napig is ürülhetnek a vizelettel, ezeket a tesztek képesek megmutatni. Azt azonban nem lehet megállapítani a vizeletteszt segítségével, hogy mennyi drogot fogyasztott az illető, mint ahogy pontosan azt sem, hogy mikor tette ezt.

Különleges helyet foglal el a laboratóriumi vizsgálatok sorában a sportolóknak előírt doppingteszt, mellyel a tiltott teljesítményfokozó szerek használatát kívánják szűrni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Sötétebb a vizelete? Vesekárosodást is jelezhet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vizelet

Forrás: EgészségKalauz