Ezeket látta már?

Hogyan érdemes készülni az éves szűrővizsgálatra?

szűrővizsgálat

Évente legalább egyszer érdemes az orvosunkkal találkozni, és kivizsgáltatni magunkat. A saját és az orvosunk dolgát is megkönnyíthetjük azzal, ha jó előre felkészülünk a találkozásra. Mit vigyünk magunkkal?

Személyazonosító iratok: Személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány, lakcímkártya, TAJ-kártya (vagy az ellátásra jogosító egyéb igazolás). Terhes nők esetében a várandós gondozási kiskönyv, gyerekeknél pedig az egészségügyi kiskönyv is legyen kéznél.

Korábbi leletek: Érdemes összegyűjteni egy mappába az elmúlt néhány év zárójelentéseit, leleteit, vizsgálati eredményeit. De ha valamelyik elveszett, akkor sincs baj. Ma már minden egészségügyi adat elérhető és megnézhető az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatói Térben (EESZT). Saját adataihoz és korábbi leleteihez az Ügyfélkapun való regisztráció után bárki hozzáférhet. Ha papíron már nincsen meg valamilyen fontos lelete, kérjen segítséget kezelőorvosától, hiszen a kórelőzményeket, az orvoslátogatás időpontjait (táppénz igénylésnél ez jól jöhet), elektronikus vényeket stb. ő is elérheti az EESZT-n keresztül.

Szedett gyógyszerek listája: Írjuk össze, milyen gyógyszereket szedünk, mióta, milyen dózisban és mikor. Ne csaljunk! Ha felírtak egy gyógyszert, de azt nem váltottuk ki, vagy már nem szedjük, valljuk be az orvosnak, hiszen ez neki a hatóanyagok kombinálása esetleges mellékhatások miatt nagyon fontos információ. Ne feledjük el azt sem felírni, hogy milyen mellékhatásaink voltak (ha voltak).

Vitaminok, étrend-kiegészítők és alternatív terápiás módszerek listája: Ma már egyáltalán nem meglepő, hogy a hagyományos orvoslás mellett más, kiegészítő módszereket is igénybe vesz valaki. Erről azonban mindenképpen számoljunk be az orvosunknak, mert előfordulhat, hogy a vitaminok vagy táplálékkiegészítők kölcsönhatásba lépnek a szedett gyógyszerekkel, és felerősítik vagy éppen gyengítik egymás hatását.

Saját „leleteink”: ma már sok rendezvényen lehet ingyenes szűrést végeztetni, de akár otthon is mérhetünk vérnyomást, vércukrot, EKG-t, és az okoskütyüknek köszönhetően még ennél is több információt szerezhetünk egészségi állapotunkról. Ezeket az adatokat is szedjük össze, és mutassuk meg az orvosnak.

Mit kérdezzünk meg, ha elmegyünk az orvoshoz?

Egy ősi kínai mondás szerint még a leghalványabb ceruza is jobb, mint a legerősebb emlékezet. Ne reménykedjünk abban, hogy minden eszünkbe fog jutni, inkább jó előre írjuk le a kérdéseinket! Például:

 • Milyen szűrővizsgálatokra érdemes idén elmennem?
 • Melyik vizsgálat érhető el állami intézményben ingyenesen?
 • Melyek azok a fontos szűrések, képalkotó vizsgálatok, amelyek fizetősek, hol érhetők el?
 • Miért kell szednem ezt a gyógyszert? Hogyan hat a szervezetemre? Milyen mellékhatásokra számíthatok? Mi történik, ha nem szedem be a gyógyszert?
 • Kiválthatom valamivel a gyógyszert? Van lehetőség arra, hogy csökkentsem vagy teljesen elhagyjam a gyógyszerszedést?
 • Szükség van-e szakorvosi vizsgálatra is? Érdemes másodvéleményt kérnem?
 • Milyen krónikus betegségekre lehetek hajlamos? Hogyan előzhetem meg ezeket? Milyen hosszú távú szövődményei lehetnek ezeknek a betegségeknek?
 • Hogyan változtassak az életmódomon, hogy megelőzhessem a betegségeket? Hol kaphatok segítséget az életmódváltáshoz?
 • Van olyan támogató csoport vagy betegszervezet, ahol segítséget kaphatok?
 • Van-e lehetőség anyagi támogatásra? Hol és hogyan kell erre pályáznom?
 • Jogosult vagyok-e a betegségem után adókedvezmény igénylésére?

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához