Ezeket látta már?

Jó hír: MRI-biztos pacemakert fejlesztettek ki

Kifejlesztették az első "MRI-biztos" pacemakerrendszert. Az első "MRI-biztos" pacemakerrendszert engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága (FDA), az újdonságot a világ legnagyobb orvosi műszergyártó vállalata, az amerikai Medtronic Inc. fejlesztette ki.

A szívritmus-szabályozót alkalmazása a népesség öregedésével egyre gyakoribb, világszerte jelenleg ötmillió beteg visel beültetett pacemakert vagy implantálható cardioverter-defibrillátort (ICD). A pacemakeres betegeknél eddig nem alkalmazhatták az egyik legkorszerűbb diagnosztikai eljárást, az agyi érkatasztrófák (stroke), daganatok, valamint számos neurológiai és ortopédiai betegségek kórismézésére szolgáló mágneses magrezonancia képalkotást, az MRI rádiófrekvenciája ugyanis zavarokat okozhat a szívritmus-szabályozó működésében. Az Egyesült Államokban kétszázezerre tehető ezeknek a páciensek száma.

Jó hír: MRI-biztos pacemakert fejlesztettek ki

A Medtronic által kifejlesztett Revo MRI SureScan Pacing System elnevezésű rendszerbe olyan funkciót építettek be, amely kikapcsolható a vizsgálat előtt, ezáltal jelentősen csökkenthető vagy teljesen kiküszöbölhető az MRI alkalmazásával kapcsolatos potenciális kockázat.

A mellkas bőre alá beültethető cardioverter-defibrillátor észleli a szív ritmuszavarait, és elkülöníti az életveszélyes kamrai ritmuszavarokat, amelyeket speciális sorozatingerléssel vagy elektromos áramütéssel megszüntet, így szükség esetén újraindíthatja a megállt szívet. Működése a pacemakeréhez hasonló, annyi különbséggel, hogy állandó védelmet nyújthat a hirtelen szívhalál, illetve a ritmuszavar következtében fellépő szívelégtelenség ellen.

Forrás: MTI