Ezeket látta már?

Ezek a legfontosabb szűrővizsgálatok, ha elmúlt 30, 40, 50 vagy 60 éves

szűrővizsgálatok kolonoszkópia, vastagbélrák-szűrés, vastagbéldaganat, vérvizsgálat

Mutatjuk, milyen vizsgálatra ajánlott elmenni a különböző korosztályok képviselőinek 21-45, valamint 45 éves kor felett. Mutatjuk!

Vannak olyan vizsgálatok, amelyek elvégzése életkortól függetlenül rendszeresen ajánlott, évente célszerű szakorvossal konzultálni. Ilyen a fogászati- és szájüreg-vizsgálat, vagy a bőrgyógyászati szűrővizsgálat.

Az alábbiakban pedig vegyük sorra, hogy korosztályonként milyen szűrővizsgálatok elvégzése javasolt.

Ajánlott szűrések 21 és 45 év között

 • Mellrákszűrés: ebben a korcsoportban már növekszik a mellrák kockázata, a rendszeres önvizsgálat mellett javasolt a szakorvos éves felkeresése is. A mammográfiás röntgenvizsgálat egy-két évente ajánlott a 40 év feletti hölgyek esetében.
 • Méhnyakrákszűrés: ebben a korban évente javasolt a nőgyógyászati szűrővizsgálat.
 • Tüdőszűrés: éves rendszerességgel javasolt elmenni.
 • Bőrgyógyászati szűrés: különösen ha pigmentelváltozásokat, új anyajegyeket vagy az anyajegyek méretében változást tapasztalunk.
 • Vastag- és végbélrák szűrése: ez a vizsgálat általánosan 50 éves kortól ajánlott. Azoknál azonban, akiknek a családjában már volt e szervet érintő daganatos megbetegedés, vagy polip, már 40 éves kortól szükséges szűrővizsgálatot elvégeztetni.

Javasolt szűrővizsgálatok 45 év felett

 • Mellrákszűrés: a folyamatos önvizsgálat mellett a korábbi évekhez hasonlóan ekkor is egy-két évente szükséges szűrővizsgálat elvégzése. A komplex emlővizsgálat a fizikális vizsgálat mellett röntgen mammográfiát, és ultrahang vizsgálatot is magába foglal.
 • Méhnyakrákszűrés: a felmérések szerint nő a szűrésen résztvevő nők száma, azonban a méhnyakrák sajnos még mindig sok áldozatot követel hazánkban. Ebben a korban is javasolt évente felkeresni a nőgyógyászt.
 • Tüdőszűrés: a rendszeres tüdőszűrés ebben a korban sem elhanyagolható, a röntgenvizsgálat mellett alacsony sugárterhelésű CT-re is lehetőség van, amely már korai stádiumban kimutathatja a daganatos betegségeket.
 • Vastag- és végbélrák szűrése: az idő előre haladásával a betegség kockázata nő, az idősebbek, a 60-80 éves korosztályba tartozók a legveszélyeztetettebbek. 50 év felett mindenki számára érdemes legalább egyszer részt venni egy eszközös (vastagbél-tükrözés), vagy virtuális (CT kolonoszkópiás) vastagbél-vizsgálaton.
 • Kardiológiai vizsgálat: a többihez hasonlóan a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága is megnövekszik 40-45 év felett, amit szűrővizsgálatokkal kell ellenőrizni.
 • Csontsűrűség-mérés: a csontritkulás rizikófaktorainak jelentkezése esetén pl. genetikai hajlam, csontritkulást okozó gyógyszerek szedése, pajzsmirigy-túlműködés, 50 éves kor felett, hölgyeknél a menopausa.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vastagbélrák: erre számíthat, amikor részt vesz a szűrővizsgálaton

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szűrővizsgálatok

Forrás: KSH
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához