Ezeket látta már?

Melanóma: nézzen rá az anyajegyére! Így ismerheti fel időben a bőrrákot

anyajegy

Hogyan védekezhetünk a melanóma kialakulása ellen?

Az utóbbi években Magyarországon is drámai emelkedést mutat a legveszélyesebb bőrrák, a melanóma előfordulása.

Anyajegyek önvizsgálata

A hazai betegek több mint fele saját maga fedezi fel a rákos bőrelváltozásokat, háromból egy esetben mégis több mint egy év telik el, mire orvoshoz fordulnak vele. Bár a melanomás betegek többsége egészségtudatosnak mondható, a bőrrákkal kapcsolatos ismereteik hiányosak, illetve nem tudják, hogy önvizsgálat közben pontosan mire kellene figyelniük. Melyek azok az anyajegyen történő változások, amelyek melanoma kialakulására utalhatnak?

  • Megváltozik a színe, a pigmentáció (festékezettség) egyenetlen lesz: különféle árnyalatú barna és/vagy fekete keveredhet pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínű árnyalatokkal.
  • Megváltozik a felszíne, kiemelkedik a bőrből, göbössé válik, megvastagodik.
  • Az anyajegy alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
  • Megváltozik a határa, terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen. Esetleg kisebb anyajegy jelenik meg a régi mellett, amelyek esetleg egymásba is átmosódnak.
  • Kisebbedik, felmaródik vagy kifekélyesedik.
  • Vérezni kezd.

Orvosi vizsgálat: évente ajánlott

Forduljunk rendszeresen szakorvoshoz! A bőr bőrgyógyász szakorvossal történő átnézetése - főleg azoknak, akiknek sok anyajegyük van - évente akkor is ajánlott, ha semmiféle panaszuk nincs, vagy ha nem vették észre új anyajegy megjelenését. A bőrgyógyász egy speciális nagyító segítségével megvizsgálja az anyajegyek szerkezetét, s ki tudja szűrni azokat, amelyek később veszélyessé válhatnak. Ha idejében észreveszik az elváltozást, akkor a melanoma esetében is igaz az, ami korai felismerés esetén szinte az összes ráktípusnál: jó eséllyel lehet gyógyítani!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a melanóma első jelei - megelőzheti az áttéteket, ha időben felfedezi

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#bőrrák

Forrás: EgeszségKalauz/Daganatok.hu