Ezeket látta már?

Mikor jelez a puffadás petefészekcisztát? Ezeket a tüneteket érdemes megfigyelni

IBD, koronavírus, gyulladásos bélbetegség, hasfájás

A petefészekciszta egy olyan, folyadékkal teli hólyag, mely az egyik vagy mindkét petefészekben alakul ki. Mikor érdemes petefészekcisztára gyanakodni?

A petefészekciszta az egyik leggyakoribb nőgyógyászati betegség. A nők legtöbbjénél kialakul legalább egyszer élete során egy-egy ciszta, de az is előfordulhat, hogy valakinél időről időre, a menstruációs ciklussal összefüggően jelennek meg a folyadékkal teli hólyagok, tömlők.

Hogyan lehet észrevenni a petefészekcisztát?

A legtöbb esetben a petefészekciszta teljesen ártalmatlan és tüneteket sem okoz, de előfordulhat az is, hogy a ciszta – a mérete miatt – kellemetlenségekkel, fájdalommal jár együtt. Bár a ciszták a legtöbb esetben önmaguktól felszívódnak, elmúlnak, időnként sajnos műtétre is szükség lehet az eltávolításukhoz. A tüneteket azért is érdemes figyelni, mert ritkán ugyan, de a ciszták időnként (különösen az idősebb hölgyek esetében) rosszindulatúvá is válhatnak.

A legjellemzőbb, leggyakoribb tünet az has alsó részén jelentkező görcsös fájdalom, mely akár a hát vagy a derék irányába is kisugározhat. A fájdalom intenzitása az enyhétől az igen erősig terjedhet, és általában a menstruációs ciklus közepén érezhető. Az erős, éles fájdalom a ciszta megrepedésére is utalhat (emellé általában más tünetek, például hányinger és hányás is társulhat), ezzel pedig haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Szintén gyakori probléma lehet a puffadás, a telítettségérzet, a hasi fájdalom. Ezek a tünetek persze számos más betegséget is jelezhetnek (sőt akár arra is utalhatnak, hogy túl sokat lakomáztunk), de ha a kellemetlen érzések nem múlnak el három-négy héten belül, esetleg egyre rosszabbul érezzük magunkat, érdemes nőgyógyászati vizsgálatra bejelentkezni.

Fájdalmas lehet a petefészekcisztától a szexuális együttlét is

A kialakuló, nagyobb méretű ciszták "nyomhatják", irritálhatják a környezetükben lévő belső szerveket, és ha ehhez még további nyomás társul – például közösülés közben –, az még több, éles, erős fájdalmat okozhat. Ez ráadásul sem a partnertől, sem pedig az együttlét "intenzitásától" nem függ. A ciszta a húgyhólyagra is hatással lehet, ennek következménye pedig állandó, a megszokottnál jóval gyakoribb vizelési inger, illetve annak érzete, hogy a hólyagot nem tudjuk teljesen kiüríteni.

PCOS: ezért lesz túlsúlyos!

Mindenképpen aggodalomra adhat okot, ha hirtelen megváltozik a menstruáció, például a hossza, az intenzitása, a menstruációs vérzést kísérő fájdalom erőssége. Minél gyorsabban orvoshoz kell fordulni akkor is, ha a hüvelyi eredetű vérzést idősebb, a menopauzán már átesett hölgyek tapasztalják meg, ez ugyanis nemcsak cisztára, de jóval komolyabb betegségekre, például daganatra is utalhat.

Forrás: EgészségKalauz