Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Mikor, kinek, hogyan: minden, amit a látásvizsgálatról tudnia kell!

szemvizsgálat

Látásvizsgálat – egy olyan szűrővizsgálat, amelyet célszerű évente elvégeztetni, mégis a legtöbben csak akkor mennek, ha már nagy a baj. Ön tudja például, hogy melyek azok a tényezők, amelyek az Ön és a családja esetében fokozott kockázatot jelentenek a szemnek? Vagy azt, hogy milyen helyzetben szükséges akár egészséges szemre is szemüveg? Cikkünkből minden fontos dolgot megtudhat!

Az éles, tiszta látás alapvető fontosságú a mindennapok során. Gondoljunk csak bele, sportoláskor, munka közben, vagy az otthoni teendők végzése közben is a szemünkre hagyatkozunk. Az egyik legfontosabb élethelyzet talán mégis az autóvezetés. A gyors észlelés egyik alapja a tiszta látás, így rengeteg múlik a szem állapotán. Amennyiben sokat vezet, semmiképp se hagyja ki az éves látásvizsgálatot, ha pedig azon kapja magát, hogy gyakran hunyorít, nehezen tudja elolvasni a táblák szövegét, vagy rosszul érzékeli a forgalom többi résztvevőjét, érdemes azonnal megvizsgáltatnia magát.

A monitorokból és okos eszközökből érkező kék fénynek több egészségkárosító hatása is van. A monitorokból és okos eszközökből érkező kék fénynek több egészségkárosító hatása is van. Forrás: gettyimages.com

A fiatalok és a felnőttek legnagyobb ellensége a monitorokból, kijelzőkből és különböző lámpákból érkező kék fény. Azon túl, hogy álmatlansághoz, fáradtsághoz és rossz közérzethez vezet, a szem gyorsabban öregszik miatta, ami időskori makula degenerációt okozhat. A kék fényt kibocsátó eszközök a mindennapjaink részei, így nehezen lehet őket elkerülni. A legpraktikusabb megoldás ebben az esetben egy olyan szemüveg, amelynek lencséjét speciális, kék fény káros élettani hatásait szűrő anyaggal vonták be. Ezen kívül érdemes a különböző okos eszközökön szemkímélő beállítást alkalmazni.

A vizsgálat elvégzése gyermekek számára is ajánlott. Meglepő lehet, de már egy éves korban érdemes ellenőriztetni gyermekünk látását, akkor is, ha nincs semmilyen panasza. Ezután három, majd hat éves korban, az iskolakezdés előtt célszerű megismételni a látásvizsgálatot. Még nagyobb odafigyelést igényel, ha a családtagok között van olyan ember, akinek gondjai adódnak a látásával. Ebben az esetben már 6 hónapos korban érdemes felkeresni egy gyermekszemész szakorvost, hogy végezze el a szükséges vizsgálatokat.

Azonnali vizsgálat szükséges, ha azt vesszük észre, hogy a gyermek mellényúl a felé nyújtott tárgyaknak, vagy sokat dörzsöli a szemét, esetleg nem ismer fel távolabb lévő embereket vagy tárgyakat. Intő jel lehet az is, ha gyakran fáj a feje, időnként kancsalít, vagy úgy fordítja a fejét, hogy az egyik szemével lássa, amit mutatunk neki.

A szép korúak számára különösen ajánlott a rendszeres vizsgálat. A szép korúak számára különösen ajánlott a rendszeres vizsgálat. Forrás: gettyimages.com

Az idősek esetében is érdemes kiemelt figyelmet fordítani a látás folyamatos ellenőrzésére és korrekciójára. Sokan viszont nem tudják, hogy a diabétesz vagy a magas vérnyomás extra kockázati faktort jelent. Ezek a betegségek sokáig tudják észrevétlenül, panaszmentesen rombolni az érrendszert, így mire megkezdődik a kezelés, addigra már lehet, hogy visszafordíthatatlan károkat okoztak a szem ideghártyájában is.

A látásvizsgálat természetesen nem csak a fent felsorolt tényezők esetében szükséges. A tesztet mindenkinek ajánlott elvégeztetnie évente, még akkor is, ha nincsen különösebb panasza. Így a betegségek időben felfedezhetőek, a kezelés is hamarabb megkezdődhet. A vizsgálat maga teljesen fájdalommentes, és a „Látás hónapja” kezdeményezés keretein belül több helyen ingyenesen vehető igénybe októberben. 

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához