Ezeket látta már?

Milyen betegségek esetén érdemes pajzsmirigy ultrahangra menni?

Pajzsmirigy megnagyobbodás vizsgálata ultrahanggal

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata elengedhetetlen a pajzsmirigyzavarok pontos diagnózisához, ugyanis lehetnek rajta olyan elváltozások, melyeket csakis képalkotó vizsgálatokkal lehet jobban szemügyre venni.

Dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát arról kérdeztük, milyen betegségek esetén érdemes pajzsmirigy ultrahangra menni, hiszen vannak olyan állapotok, melyek esetén nagyobb az esély arra, hogy a pajzsmiriggyel is valamilyen probléma van.

Cukorbetegség

A cukorbetegség mellett gyakran figyelhető meg egyéb hormonális zavar is. 1-es típus esetén ennek oka, hogy az autoimmun betegségek sokszor egyszerre vannak jelen- és mivel az 1-es típusú diabetest autoimmun zavar okozza, így gyakran fellelhető mellette Hashimoto thyreoditis, illetve Graves-Basedow kór. 2-es típus esetén pedig az ok, hogy a vércukorszint megváltozása hatással lehet a többi hormonra is, ráadásul ez a típus rendszerint a helytelen életmód következmény, ami egyéb endokrin zavart is eredményezhet.

Inzulinrezisztencia

Akárcsak a 2-es típusú cukorbetegség, úgy az azt megelőző inzulinrezisztencia is felboríthatja az endokrin rendszerünk egyensúlyát, ami további hormonzavarokat, többek között pajzsmirigy elégtelenséget is okozhat. Nagyon gyakori pl. meddőségi kivizsgálások során, hogy az illetőnél felfedezik az inzulinrezisztenciát, ám továbbra sem sikerül teherbe esni, majd kiderül, pajzsmirigyzavar is jelen van, mely szintén akadályozza a családalapítást.

Gluténérzékenység

Ahogy már említettük, az autoimmun betegségek gyakran egyszerre vannak jelen. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a pajzsmirigygyulladáshoz más autoimmun betegségek is kapcsolódnak, mint például a cöliákia, így, ha valaki ebben szenved, érdemes ultrahanggal megvizsgáltatnia pajzsmirigyét. Amennyiben túlsúlyos, székrekedéssel küzd, hullik a haja, fáradékony, úgy nagy az esélye annak, hogy a gluténérzékenység mellett pajzsmirigyzavarral is küzd.

Magas prolaktinszint

A magas prolaktinszint olyan tüneteket okozhat, mint a meddőség, fáradékonyság, libidócsökkenés, hízás, stressz, terhesség/szoptatás nélküli tejcsorgás. Oka lehet túlzott idegeskedés, rossz stresszkezelés, de az agyalapi mirigy jóindulatú daganata (adenoma) is. A magas prolaktin mellett gyakran diagnosztizálnak pajzsmirigy-alulműködést, hiszen ez fokozza az ún. TRH elválasztását, ami TSH emelkedést eredményez.

Autoimmun betegségek: ebben az esetben kisebb eséllyel alakulhatnak ki - olvasson tovább!

Ultrahanggal egész a pajzsmirigyvizsgálat

A pajzsmirigy vizsgálata nem merül ki csupán a vérvételben, hiszen azzal csupán a szerv hormontermelésére kaphatunk választ. A vizsgálat csakis ultrahanggal teljes, hiszen a hormontermelési zavar összefügghet a mirigy gyulladásával, megnagyobbodásával, a rajta kialakult göbökkel- mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. Ezeket pedig csakis ultrahangos vizsgálattal lehet szemügyre venni. Szerencsére az ellenőrzés teljesen biztonságos, nem jár kellemetlenséggel és nem igényel semmilyen előkészületet

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához