Ezeket látta már?

Miómával diagnosztizálták? Ezt teheti ellene

mióma, vetélés, menstruációs zavar, mióma ellen

A mióma a leggyakoribb nőket érintő jóindulatú daganat, mely kialakulásának okai között meglepő tényezők is szerepelnek.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Mi az a mióma?

A mióma egy jóindulatú daganat, mely a méhben alakul ki. Nagy eséllyel hormonvezérelt, egészen pontosan az ösztrogén szintje van rá nagy hatással. A mióma kialakulásának esélye minimális a serdülőkor, illetve az első menzesz előtt, valamint jelentősen csökken a menopauza után.

Gyakoriságának következtében sok probléma kiváltó okaként találkozhatunk vele. Ezek közül a legismertebb a meddőség, vagy a mióma következtében kialakuló vetélés, esetleg a szülés lehetetlenné válása, és a császármetszés szükségessége.

A mióma kialakulásának okai

  • hormonális eltolódás
  • ásványi anyag és vitaminhiány
  • lelki okok

A hormonális egyensúly elvesztése a hormonok által kifejtett hatás miatt veszélyes. A mióma kialakulása az ösztrogén nevű hormon túltengésének számlájára írható. Ezt kiválthatja többek között PCOS is, hiszen a meg nem repedt tüszők ösztrogéndominanciával járnak.

Ennek a hormonnak az egyik hatása, hogy serkenti a sejtek szaporodását, emiatt pedig – mivel nincs megtermékenyült petesejt, de a tüszőrepedés elmaradása miatta hormonszint magas – a méhnyálkahártya, a sejtjei kezdhetnek erőteljes szaporodásba, mely a jóindulatú daganat kialakulásához vezethet.

A mióma tünetei

Tünetei között megtaláljuk az erőteljes alhasi fájdalmat, mely menzesszel jelentkezik, és elhúzódó vérzéssel párosul, valamint a vérzés összezavarodását, és az időközi vérzést is. az igazi gond a miómával, hogy az esetek döntő többségében tünetmentes.

Rutin nőgyógyászati vizsgálat során ki lehet szűrni, ám ezen a nők egy igen nagy hányada nem vesz részt rendszeresen, így a probléma rejtve marad addig, amíg igazán nagy gondot nem okoz!

Mit tehet a mióma ellen?

Unásig ismételt klisé, de az egészséges életmóddal tehetünk a mióma kialakulása ellen. A mozgás, és a megfelelő táplálkozás ugyanis segít egyensúlyt teremteni a testben, ami a hormonháztartás egészséges működését is biztosíthatja.

A babára vágyó nők esetében még egy kissé bonyolultabb a dolog, mivel számukra fontos, hogy a testük tápanyagraktárai feltöltődjenek, hiszen a várandósság kialakulásához a szervezetnek fel kell készülnie. Ilyen esetekben a szakemberek jelentős többsége várandós vitaminkészítmény szedését javasolja, ám itt sem mindegy, mihez is nyúlunk.

Tudjon meg többet a mióma tüneteiről és kezeléséről- kattintson tovább!

Szem előtt kell tartani a készítményben szereplő anyagok kémiai kötéseit. A szerves kötések ugyanis (melyek -citrátok és -glükonátok a legtöbb esetben) akár 80%-kal jobb felszívódási mutatókkal rendelkeznek, vagyis lényegesen hatékonyabban töltik fel a testet, mint szervetlen kötésű társaik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mióma, a rejtőzködő daganat - ezt teheti ellene

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mióma

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához