Ezeket látta már?

MR-vizsgálat: hogy kell készülni az MR-vizsgálatra, hogyan zajlik?

mr, ct, vizsgálat, diagnosztika

Az MR-vizsgálat az egyik leggyakoribb képalkotó diagnosztikai eljárás, Magyarországon évente mintegy 300 ezer páciensnél alkalmazzák.

MR – a lágyrészek vizsgálatában nincs párja

Magyarországon évente körülbelül 16-17 millió képalkotó diagnosztikai vizsgálat zajlik átlagosan, ez körülbelül 3.5 millió embert érint. A leggyakoribb a röntgen és az ultrahang, ezt követi számban a CT- és az MR-vizsgálat, ez utóbbival körülbelül 300 ezer pácienst vizsgálnak minden esztendőben. Az Affidea Magyarország a hazai egészségügy egyik legnagyobb képalkotó diagnosztika szolgáltatója, amely röntgen, CT- és MR-vizsgálatokat végez a legnagyobb számban. Ezzel kapcsolatban Réfi László, az Affidea Magyarország szakértő radiográfusa elmondta:

„A lágyrészek vizsgálatánál az MR-diagnosztikának nincs párja, előnye, hogy nem röntgensugárral működik, így nem terheli az emberi szervezetet. Ezért használják szükség esetén például várandós kismamák, növekvő magzat vagy akár gyerekek vizsgálatára is. Az MR szinte az egész testen alkalmazható, például kiváló ízületek, porckorongok, az agy/koponya vagy a hasi szervek (máj, lép, hasnyálmirigy stb.) vizsgálatára, ugyanakkor a csontok és a tüdő esetében jóval pontosabb képet ad a röntgensugár alapú képalkotás.”

Így kell felkészülni az MR-vizsgálatra

Az MR-vizsgálatra való felkészülés fontos része az előzetes orvosi konzultáció, amelyen meghatározzák pontosan a vizsgált testrészt és a képalkotás célját. Ezen kiderül az is, ha a páciens szervezetében olyan mágnesezhető fémalapú eszköz található – pacemaker, gyógyszeradagoló, stimulátor – amely miatt nem végezhető el az MR-vizsgálat. A vizsgálat során ajánlott a könnyű, kényelmes ruházat, ami szintén nem tartalmaz fémet, és érdemes mellőzni az ékszereket és a sminket is. Amennyiben kontrasztanyag adása felmerül, akkor érdemes pár órás éhgyomorral érkezni. Ezzel kapcsolatban Réfi László elmondta:

„A ma forgalomban lévő modern kontrasztanyagokat érintő kutatások és tapasztalatok alapján már elmondható, hogy igen kicsi az esély arra, hogy az MR-nél alkalmazott kontrasztanyag bármilyen mellékhatást okozzon, így ezzel kapcsolatban változnak a nemzetközi ajánlások is. Egyre kevesebb helyen kérik a vesefunkció vizsgálatát az MR kontrasztanyag beadása előtt, kivéve azokat az eseteket, amikor a beteg alapbetegsége vagy kora indokolja azt. Nálunk, az Affidea Magyarországnál minden esetben ellenőrizzük a vesefunkciót is

Ez történik az MR-vizsgálat alatt

A vizsgálat során a páciens az MR-berendezés széles alagútjában fekszik. A készülék által keltett jellegzetes hangok, zajok 5-6 különböző szekvencián érkeznek szakaszosan. Az alagútban fontos a mozdulatlanság, illetve bizonyos esetekben – például a hasi vizsgálatoknál – szükség lehet a lélegzet visszatartására is. Réfi László kifejtette:

„A szakképzett személyzet nagyon sokat segít a páciensek komfortérzetének növelésében, igény esetén a vizsgálat megszakítható, majd folytatható, illetve a páciensek szorongása is csökkenthető a folyamatos kommunikációval. Általában a leggyakoribb MR-vizsgálatok 15-20 percig tartanak, de egy ízület diagnosztikája ennél rövidebb is lehet, míg például a szűrő jelleggel alkalmazott teljes test MR időtartama meghaladhatja az egy órát is. Előfordul, hogy gyógyszertanulmányokhoz kapcsolódó ellenőrző vizsgálatot végzünk, ezek hossza elérheti akár a 80-90 percet is.”

Így érdemes szolgáltatót választani!

A földrajzi elhelyezkedés mellett fontos szempont lehet a választásnál az idő, azaz, hogy a szolgáltató milyen gyorsan tud időpontot biztosítani az MR-vizsgálatra. Az Affidea Magyarország az egyik legmodernebb gépparkkal rendelkezik, illetve a szakemberek folyamatos képzésével támogatja a MR-szolgáltatások színvonalát. Érdemes kiemelni a vállalatnál működő MR Excellence programot is, amely a nemzetközi és hazai Affidea központok tapasztalatai nyomán folyamatosan optimalizálja az MR-vizsgálatokat és fokozza a hatékonyságot.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Derékfájás: ebből lehet tudni, hogy veserákot jelez

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához