Ezeket látta már?

Nem veszi komolyan a panaszait az orvos? Erről jó, ha tud!

orvos, orvosi gázlángozás, gázlángozás, tünet, kezelés

Nagyon sok lelkiismeretes, kedves orvos dolgozik, de sajnos az orvosi "alulkezelésre" is akad példa. Sokaknak van rossz tapasztalata az orvosi rendelőkben.

A New York Times oldalán jelent meg egy cikk, amelyben a Portlandben élő Christina éveken keresztül azt érezte, hogy az orvosok nem figyelnek rá. Többször is azt mondták neki, hogy az egészségügyi problémái mögött a plusz kilói állnak. Az egyik eset hetekkel azután történt, hogy a nő leesett a kerékpárjáról.

"A könyököm még mindig fájt. Elmentem a háziorvoshoz, aki csak legyintett, és azt mondta, hogy túlsúlyos vagy, ami megterheli az ízületeidet" - mondta a 39 éves Christina, aki nem hagyta annyiban, és bement a sürgősségire. A röntgenből kiderült, hogy Christina karja eltörött, ez okozta a fájdalmat.

Sokakat érinthet a probléma

Nem csak Christina érezte úgy, hogy nem veszik komolyan panaszait az orvosok. Az utóbbi időben mind az orvosi közösség, mind pedig a közvélemény sokat foglalkozott a jelenséggel, amit orvosi gázlángozásnak neveznek. Egyes tanulmányokból az derült ki, hogy a nőket nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják tévesen bizonyos betegségekkel - például szívbetegséggel és autoimmun betegségekkel -, mint a férfiakat, és gyakran tovább várnak a diagnózisra.

A jelenség itthon is ismert. Ezzel kapcsolatban az alábbi videó kering a TikTokon

Mi a gázlángozás effektus?

A gázlángozás a pszichológiai, érzelmi manipuláció egy formája, mely során az elkövető eléri, hogy a másik megkérdőjelezze, hogy képes elkülöníteni a valóságot a hamistól, a jót a rossztól, ezáltal saját ítélőképességét, emlékezetét is olykor kérdőre vonva.

A gázlángozás (gaslighting) pszichológiai kifejezése a Gázláng (Gaslight) című, 1944-ben készült filmből ered. A történetben a házaspár férfi tagja megpróbálja manipulálni a feleségét, hogy megszerezze a vagyonát. A filmben a házaspár új házba költözik, ahol a feleség furcsa dolgokat tapasztal: hangokat hall. Közben a gázlámpák fénye időnként csak úgy magától elhalványul (innen ered a film címe, a Gázláng (Gaslight) is).

A férj látszólag együttérez, de valójában megpróbálja elhitetni a feleségével, hogy mindez csak az ő képzeletének szüleménye. A férj a viselkedésével eléri, hogy a feleség kételkedni kezdjen a saját józan eszében.

Melyek az orvosi gázlángozás jelei?

A gázlángozás lehet finom, és nem mindig könnyű észrevenni. Orvosi ellátás igénybevételekor a szakértők azt javasolják, hogy az alábbiak lehetnek az árulkodó jelek:

  • Az orvos, asszisztens, ápoló folyamatosan félbeszakítja, és nem hagyja, hogy kifejtse a mondandóját.
  • A orvos, egészségügyi személyzet lekicsinyli a tüneteit, például megkérdőjelezi, hogy fájdalmai vannak-e.
  • Az orvos nem rendel el kulcsfontosságú képalkotó vagy laboratóriumi vizsgálatokat a diagnózis kizárása vagy megerősítése érdekében.
  • Úgy érzi, hogy az orvos, asszisztens, ápoló udvariatlan, lekezelő.
  • Tüneteiért az orvos valamilyen mentális betegséget okol, de nem vizsgálja meg, hogy tényleg van-e ilyen betegsége.

"Mindig azt mondom a betegeimnek, hogy ők maguk a testük szakértői. Együtt kell dolgozzunk azon, hogy kitaláljuk, mi történik épp, és mit tehetünk ellene. Ennek valóban közös döntéshozatalnak kell lennie." - mondta Dr. Nicole Mitchell, a Dél-kaliforniai Egyetem Keck School of Medicine szülészeti és nőgyógyászati osztályának sokszínűséggel, egyenlőséggel és befogadással foglalkozó igazgatója.

Orvosi gázlángozás: mit lehet ellene tenni?

  • Vezessen naplót a tüneteiről, pontos nyilvántartást az összes laboreredményről, képalkotó eljárásról, gyógyszerről és a családi kórtörténetről.
  • Tegyen fel a kérdéseket. Készítsen egy listát azokról a kérdésekről, amelyeket még a találkozó előtt szeretne feltenni, és készüljön fel arra, hogy újabb kérdéseket tegyen fel, ha valami nem világos.
  • Hozzon magával egy megbízható barátot, családtagot.
  • Koncentráljon a legsürgetőbb problémájára. Az orvosok gyakran leterheltek, kevés az idejük. Egy 2021-ben közzétett tanulmány szerint az átlagos alapellátási vizsgálat mindössze 18 percig tart.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: New York Times