Ezeket látta már?

Önellenőrző otthoni tesztek: milyen betegségek esetén hasznosak?

önellenőrző tesztek, otthon, betegségszűrés, gyorsteszt

Az otthon is elvégezhető, szinte azonnali eredményt ígérő egészségügyi tesztek sok ember számára szimpatikusabbak, mint egy laborvizsgálat. De mennyire megbízhatóak ezek a tesztek? Kiválthatnak egy laborvizsgálatot?

Számtalan önellenőrző, otthoni gyorstesztet vásárolhatunk a patikákban, drogériákban, sőt nagyobb szupermarketekben is. Alkalmazásuk nagyon egyszerűnek tűnhet, hiszen azt is gondolhatnánk, pár ezer forintért „megspórolható” egy orvosi konzultáció, a laborvizsgálat és a vérvétel. Tény, előnynek tekinthető, hogy könnyen, gyorsan, otthon elvégezhetjük a teszteket, amik valóban segíthetnek abban, hogy teljesebb képet kaphassunk az egészségünkről. Csodát – vagyis pontos diagnózis – azonban ne várjunk tőlük, és a legtöbbször sajnos az orvossal való találkozást sem váltják ki.

Otthoni teszek

Az otthoni egészségügyi tesztek, gyors tesztek, önellenőrző tesztek speciális orvostechnikai eszközök, melyeket laikusok használhatnak, vagy valamilyen állapot ellenőrzésére, megállapítására, vagy pedig egy speciális érték mérésére. Az előbbi csoportba tartozó tesztek egyszer használatosak, és tulajdonképpen nominális (igen-nem, pozitív-negatív) eredményt adnak. Az utóbbi csoportba tartozó tesztek többször is, rendszeresen használhatóak, és lehetővé teszik, hogy bizonyos krónikus betegségekkel élők egészségügyi szakemberek nélkül is figyelemmel kísérhessék az állapotukat (numerikus értékelés).

Az egyszer használatos önellenőrző tesztek közül a legismertebb a terhességi gyorsteszt, mely rendkívül egyszerűen mutatja meg, hogy terhes-e valaki vagy sem. A többször használatos tesztek közül a legelterjedtebbek a vércukorszint rendszeres monitorozására szolgáló eszközök.

Ezek mellett azonban számos más betegségnél, állapotnál alkalmazhatunk otthoni teszteket, például ovulációs tesztet, koleszterinszintet vagy húgysavszintet mérő tesztet, bizonyos kórokozók jelenlétét kimutató teszteket, drogteszteket, ételintoleranciát kimutató tesztet, vagy daganatos betegség szűrésénél fontos tumormarker kimutatására szolgáló tesztet. A tesztek egészségügyi előképzettség nélkül is elvégezhetőek és értékelhetőek, általában egy kevés vizelet, széklet vagy vér szükséges hozzájuk, és rendkívül gyorsan, gyakran néhány perc alatt meg is van az eredmény.

Az otthoni tesztek előnye, hogy betegség gyanúja esetén már a tünetek megjelenése előtt megmutathatják, érintettek vagyunk-e. Ez lehetővé teszi a korai diagnosztizálást, és szükség esetén a terápia időben való megkezdését is. Az értékeket mérő, többször is használható, önellenőrző tesztek (pl. a vércukorszint-mérők) rendkívül hasznosak lehetnek. A segítségükkel jól követhető a betegek állapota, megfigyelhető és rögzíthető, hogyan reagál a szervezet a külső hatásokra, a diétára, a gyógyszerekre. Ezek a tesztek nemcsak a beteg, de a kezelőorvos számára is komoly segítséget nyújthatnak.

Megbízhatók az otthoni tesztek?

Bár az otthoni önellenőrző gyorstesztek jó részét úgy reklámozzák, hogy közel 100%-os bizonyossággal meg lehet velük állapítani a vizsgált eltérést, a megbízhatóságuk valójában ennél jóval alacsonyabb. Ez azonban nem feltétlenül a tesztek hibája. Sokkal inkább arról van szó, hogy mi, felhasználók nem tudjuk megfelelően alkalmazni a teszteket, illetve, nem tudjuk helyesen értékelni az eredményeket.

Diagnosztizálásra semmiképpen nem lehet őket használni! Egy otthoni teszt csak egy-egy értéket vizsgál, nem veszi figyelembe az egyéni jellegzetességeket, az esetleges egyéb betegségeket, amelyek befolyásolhatják az eredményt. A tesztek érzékenysége sem egyénre szabott, így könnyen előfordulhat, hogy valaki álnegatív vagy álpozitív eredményt kap. Ez pedig vagy felesleges stresszel, vagy hamis nyugalommal járhat együtt.

Az otthoni gyorstesztek tehát jó kiindulópontot jelenthetnek bizonyos problémák gyanúja esetén, de csak ezekre alapozni nem szabad. A laboratóriumi vizsgálatok kiváltására nem alkalmasak. Ha pozitív eredményt kapunk egy-egy ilyen teszten, mindenképpen haladéktalanul forduljunk orvoshoz! A szakember további vizsgálatokat rendelhet el, melyek valóban segíthetik a pontos diagnózist. Azt se feledjük, hogy hiába végzünk el egy otthoni tesztet, a következő lépéshez, a terápiához mindenképpen szükséges az orvosi vizsgálat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi deríthető ki egy vérvizsgálatból? Így értheti meg az eredményeket

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

laboreredmény

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához