Ezeket látta már?

Prick-teszt: ezekben az esetekben nem végezhető el

allergiateszt, bőrpróba, Prick-teszt, bőrteszt, ételallergia, pollenallergia

A Prick-teszt során gyárilag tisztított allergéneket visznek fel az alkar bőrére, ezért hívják a hétköznapi nyelvben alkaros bőrtesztnek is.

A felvitt allergének a bőrön keresztül reakcióba lépnek a szervezettel, a szervezetben jelen levő IgE ellananyagokkal.

Prick-teszt: ekkor számít pozitívnak az eredmény

Az ellananyagokhoz kötődve beindítják a bőrben a hisztamin felszabadítást. Eredménye olyan pukli, mint a szúnyogcsípés:

Azt tekintjük pozitívnak, azaz mondjuk, hogy az adott allergénre az egyén allergiás, ahol jelentős bőrtünetek alakulnak ki. Minél allergiásabb valaki annál erősebbek a bőrtünetek.

Régen a tüneteket + formájában adták meg (egy +, két +, három +, négy +). Újabban a szakmai szabályszerintem cm/c, formában, ahol az első szám a duzzanat átmérője, második a körülötte lévő bőrpír átmérője. A tünetek kialakulására 15 percet várnak, azaz a leolvasás a felhelyezést követően 15 perc múlva történik.

A Prick-teszt során az allergének mellett mindig felvisznek un. negatív és pozitív kontrollt is. A negatív kontroll tiszta fiziológiás sóoldalt - erre reakciónak nem szabad megjelennie. A pozitív kontroll hisztamin tartalmú folyadék - erre a reakciónak kötelező megjelennie. A Prick-teszt akkor értékelhető, ha a negatív kontrollnál nincs reakció, a pozitív kontrollnál van reakció. Fontos, hogy a vizsgálat előtt 4 napig nem szabad antihisztamint szedni!

4 vizsgálat, ami kimutathatja az ételallergiát- olvasson tovább!

Prick-teszt: ebben az esetben nem szabad elvégezni

  • Prick-tesztet nagyon kis gyermeknél nem végeznek
  • Prick-tesztet nem végeznek gyulladt, ekcémás bőrön.
  • Prick-tesztet nem végeznek allergiás szezonban, amikor a nagyon magas IgE szint miatt egy anafilaxiás sokk kialakulásának nagyobb a veszélye.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Forrás: Budai Allergiaközpont