Ezeket látta már?

4 vizsgálat, ami kimutathatja az ételallergiát

skin-prick-allergy-test1

Az ételallergiát többféle vizsgálattal ki lehet mutatni. Összegyűjtöttük!

Ételallergia-vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzílium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni:

Allergén csoportok - a teljesség igénye nélkül:

  • gabonák
  • gliadin (lisztérzékenség-cöliákia)
  • húsok
  • tej
  • tojás
  • gyümölcsök
  • zöldségek
  • fűszerek
  • tengeri élőlények
  • tartósítószerek
  • színezékek
  • egyéb adalékok.

A gyanús ételek tesztelése

1. Vérvétellel

Vérvételes ételallergia-vizsgálat során meghatározzák az adott élelmiszer ellen a szervezetben jelenlevő ellenanyag IgE (IgG) szintjét - ha magas, az allergiagyanú megerősödik, ha alacsony, a gyanú gyengül.

2. Alkaros bőrteszttel (Prick-teszt)

Prick-teszt során azt nézik, hogy a szervezet reagál-e a kérdéses ételre. Ha igen, akkor a gyanú megerősödik, ha nem, akkor a gyanú gyengül.

3. Terheléses vizsgálattal

Terheléses vizsgálat során étkezés után nézik meg, hogyan reagál a szervezet a kérdéses ételre (ez több órás vizsgálat).

4. Kihagyásos vizsgálattal

Kihagyhatjuk a kérdéses élelmiszert az étkezésből - ha a tünetek enyhülnek, megszűnnek, a gyanú megerősödik.

Hisztamin intolerancia: ezeket az ételeket felejtse el! Olvasson tovább!

Az ételallergia-vizsgálatot mindig szakszerűen kell végezni! Nagyon fontos, hogy az ételallergia kezelése a kérdéses étel elhagyásából áll! A Budai Allergiaközpont szakemberei szerint a változatos étrendből csak azt az ételt szabad kihagyni, amit feltétlenül szükséges! Azt viszont mindenképpen.

Forrás: Budai Allergiaközpont