Ezeket látta már?

Ételallergiára gyanakszik? 4 vizsgálat is kimutathatja, de előtte ez a legfontosabb!

skin-prick-allergy-test1

Az ételallergiát többféle vizsgálattal ki lehet mutatni. Összegyűjtöttük!

Az ételallergia leggyakoribb tünetei:

  • a száj bizsergése vagy viszketése;
  • csalánkiütés, viszketés, ekcéma;
  • az ajkak, az arc, a nyelv, a torok vagy más testrészek duzzanata;
  • náthaszerű tünetek, orrdugulás, nehézlégzés;
  • hányás, hasmenés, hasi görcsök;
  • szédülés vagy ájulás.

Bizonyos esetekben súlyos allergiás reakció (anafilaxia) alakulhat ki, melyre jellemző a légzési nehézség a légutak duzzanata miatt, hirtelen vérnyomásesés és a pulzus emelkedése. Az állapot eszméletvesztéssel is járhat, azonnali orvosi beavatkozást igényel!

Ételallergia-vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzílium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását.

Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni:

Allergén csoportok - a teljesség igénye nélkül:

  • gabonák
  • gliadin (lisztérzékenség-cöliákia)
  • húsok
  • tej
  • tojás
  • gyümölcsök
  • zöldségek
  • fűszerek
  • tengeri élőlények
  • tartósítószerek
  • színezékek
  • egyéb adalékok.

A gyanús ételek tesztelése

Az ételallergia tünetei az enyhe hasi diszkomforttól, a bőrviszketésen át, az életveszélyes anafilaxiás reakcióig terjednek. Az ételallergiák kivizsgálása a tünetek részletes kikérdezésével és fizikális vizsgálattal kezdődik.

Ezt követően különböző vizsgálatok segíthetnek a diagnózis felállításában:

  • Bőrteszt (Prick-teszt): A vizsgálat során különböző anyagokat visznek fel a bőrfelületre, majd apró szúrással, karcolással juttatják az anyagokat a bőrbe. Pozitívnak tekinthető a Prick-teszt, ha a szúrás helyén viszkető csalánkiütés vagy duzzanat keletkezik, melyet bőrpír vesz körül.
  • Vérvizsgálat: A vér laboratóriumi vizsgálatával információ nyerhető az immunrendszer túlműködéséről, a szervezet által termelt allergén specifikus ellenanyag mennyiségének (IgE antitestek) mérésével.
  • Megvonásos diéta: Az ételallergia okozója megállapításának a fentieknél jóval egyszerűbb módja az ún. megvonásos diéta, amelynek során felfüggesztik néhány hétig az allergia feltételezett okaként felmerülő ételek fogyasztását. Ezt követően az adott ételeket egyesével beillesztik az étrendbe, és megfigyelik az allergiás tüneteket.

1. Vérvétel

Vérvételes ételallergia-vizsgálat során meghatározzák az adott élelmiszer ellen a szervezetben jelenlevő ellenanyag IgE (IgG) szintjét - ha magas, az allergiagyanú megerősödik, ha alacsony, a gyanú gyengül.

2. Alkaros bőrteszt (Prick-teszt)

Prick-teszt során azt nézik, hogy a szervezet reagál-e a kérdéses ételre. Ha igen, akkor a gyanú megerősödik, ha nem, akkor a gyanú gyengül.

3. Terheléses vizsgálat

Terheléses vizsgálat során étkezés után nézik meg, hogyan reagál a szervezet a kérdéses ételre (ez több órás vizsgálat).

4. Kihagyásos vizsgálat

Kihagyhatjuk a kérdéses élelmiszert az étkezésből - ha a tünetek enyhülnek, megszűnnek, a gyanú megerősödik.

Az ételallergia-vizsgálatot mindig szakszerűen kell végezni! Nagyon fontos, hogy az ételallergia kezelése a kérdéses étel elhagyásából áll! A Budai Allergiaközpont szakemberei szerint a változatos étrendből csak azt az ételt szabad kihagyni, amit feltétlenül szükséges! Azt viszont mindenképpen.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hisztamin intolerancia: ezeket az ételeket felejtse el!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ételallergiák

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához