4 vizsgálat, ami kimutathatja az ételallergiát
Az ételallergiát többféle vizsgálattal ki lehet mutatni. Összegyűjtöttük!
Ételallergia-vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzílium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni:
- ételallergia,
- étel-intolerancia,
- autoimmun betegség,
- hisztamin-intolerancia,
- más betegségek.
Allergén csoportok - a teljesség igénye nélkül:
- gabonák
- gliadin (lisztérzékenség-cöliákia)
- húsok
- tej
- tojás
- gyümölcsök
- zöldségek
- fűszerek
- tengeri élőlények
- tartósítószerek
- színezékek
- egyéb adalékok.
A gyanús ételek tesztelése
1. Vérvétellel
Vérvételes ételallergia-vizsgálat során meghatározzák az adott élelmiszer ellen a szervezetben jelenlevő ellenanyag IgE (IgG) szintjét - ha magas, az allergiagyanú megerősödik, ha alacsony, a gyanú gyengül.
2. Alkaros bőrteszttel (Prick-teszt)
Prick-teszt során azt nézik, hogy a szervezet reagál-e a kérdéses ételre. Ha igen, akkor a gyanú megerősödik, ha nem, akkor a gyanú gyengül.
3. Terheléses vizsgálattal
Terheléses vizsgálat során étkezés után nézik meg, hogyan reagál a szervezet a kérdéses ételre (ez több órás vizsgálat).
4. Kihagyásos vizsgálattal
Kihagyhatjuk a kérdéses élelmiszert az étkezésből - ha a tünetek enyhülnek, megszűnnek, a gyanú megerősödik.
Hisztamin intolerancia: ezeket az ételeket felejtse el! Olvasson tovább!
Az ételallergia-vizsgálatot mindig szakszerűen kell végezni! Nagyon fontos, hogy az ételallergia kezelése a kérdéses étel elhagyásából áll! A Budai Allergiaközpont szakemberei szerint a változatos étrendből csak azt az ételt szabad kihagyni, amit feltétlenül szükséges! Azt viszont mindenképpen.