Ezeket látta már?

Prosztatarák: ez a vizsgálat korán kimutathatja! Ilyen tünetekkel jár, ha már növekszik a tumor

prosztatarák tünete diagnózis vizsgálat korán kimutathatja

Az idejében felismert, lokalizált prosztatarák gyógyítható, vagy legalábbis visszaszorítható.

A prosztatarák - más rákokhoz hasonlóan - nem egyik napról a másikra keletkezik. Évek telhetnek el addig, amíg odáig fejlődik, hogy panaszokat, tüneteket okoz.

Prosztatarák tünetei

A prosztatadaganat általában lassan növekszik, így az is előfordulhat, hogy éveken keresztül nem jelentkezik semmilyen tünet. A kellemetlen, esetleg fájdalmas tünetek gyakran csak akkor érezhetőek, ha a daganat akkorára növekszik, hogy nyomni, irritálni kezdi a húgycsövet vagy akár a húgyhólyagot. A legfontosabb tünet éppen ezért a vizeletürítési szokások megváltozása, például a nehézkes vizeletürítés, a gyakori vizelési inger (különösen éjjelente), a vizeletürítést kísérő égő, csípő érzés vagy fájdalom, a vizeletcsepegés vagy az inkontinencia, valamint annak az érzése, mintha nem tudnánk teljesen kiüríteni a húgyhólyagot.

Mivel a prosztatának nagy szerepe van az egészséges szexuális funkciókban is, a prosztata betegsége szexuális problémákat is okozhat, a merevedési zavaroktól a fájdalmas ejakuláción keresztül a libidó csökkenéséig (ez pedig az önbecsülésre, önértékelésre is kihathat, sőt párkapcsolati gondokhoz is vezethet).

A legtöbb daganatos betegségnek, így a prosztataráknak is lehet kísérő tünete a megmagyarázhatatlan testsúlycsökkenés, a fáradékonyság, a vérszegénység is. A prosztatadaganat áttéteket is képezhet, erre utaló tünetek lehetnek a csontfájdalom, az állandó hát-, derék- vagy medencetájéki fájdalom is.

Prosztatarák vizsgálata

A prosztatarák korai, idejében történő felismerése érdekében ezért ajánlatos, hogy minden 40 évesnél idősebb férfi az ezen életkor felett egyébként is ajánlatos évenkénti általános, alapos orvosi kivizsgálás során kérje, hogy a prosztatáját is vizsgálják meg.

Egy egyszerű, kissé kellemetlen, de rövid és fájdalmatlan vizsgálattal (rektális digitális vizsgálat, a prosztata végbélen át történő vizsgálata) ugyanis a még tüneteket nem okozó prosztatarák is az esetek jelentős hányadában felismerhető, illetve minden, a prosztatarák gyanúját keltő elváltozás észrevehető és az ilyenkor szükséges szakorvosi kivizsgálás elvégeztethető. Előnyös, ha ezt a vizsgálatot már eleve urológussal végeztetjük, mivel nagyobb tapasztalata a vizsgálat hatásfokát növeli, és biztonságát fokozza.

Újabban elterjedőben van és világhírű szakintézetek, rákellenes szervezetek kifejezetten ajánlják, hogy a 40 évesnél idősebb férfiaknál a prosztatarák korai felderítése érdekében évenként határozzák meg a vérben a prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjét. Bár a PSA-szint emelkedése nem specifikus prosztatarákra, és szintje a prosztata egyéb betegségeiben is megemelkedhet, mégis igen érzékeny jelzője a prosztatarák esetleges jelenlétének.

A prosztataspecifikus antigén (PSA) vizsgálata és a rektális digitális vizsgálat a prosztatarák lehetséges jeleinek kimutatására szolgál. Ezek a tesztek azonban nem tudják biztosan megállapítani, hogy a prosztatarák valóban fennáll-e, vagy az esetleges eltéréseket más állapot okozza, ezért ha e tesztek valamelyikének eredménye kóros, egyéb vizsgálatokra is szükség van.

A prosztatarák főbb tünetei

A prosztata (dülmirigy) egy mirigyes szerv a férfiakban; feladata, hogy tápanyagban gazdag váladékot termel a hímivarsejtek számára. A szelídgesztenye alakú és nagyságú prosztata a húgyhólyag alatt és a végbél előtt, a hímvessző gyökénél helyezkedik el.

A prosztatarák lassan növekszik, a korai időszakban (évekig) rendszerint nem okoz tüneteket, ezért nehéz időben felismerni. Néhány típus agresszíven terjed, ami súlyos megbetegedéshez, halálhoz vezethet.

A prosztatarák növekedése során ezek a tünetek jelenhetnek meg:

  • gyakori vizelés, különösen éjjel;
  • hirtelen jelentkező vizelési inger;
  • nehezen induló vizelés;
  • vizeletvisszatartási nehézség;
  • gyenge, vagy vizelés közben időnként megszakadó vizeletsugár;
  • fájdalmas, égető érzés vizelés közben;
  • vér megjelenése a vizeletben vagy az ondóban.

Az előrehaladott, áttétekkel járó prosztatarák esetén jelentkezhet:

  • deréktáji fájdalom,
  • merevség, fájdalom a csípőben vagy a comb felső részében.

A kor előrehaladtával gyulladás vagy jóindulatú megnagyobbodás miatt is megnövekedhet a prosztata, panaszok esetén fontos a kivizsgálás a prosztatarák és a jóindulatú elváltozás elkülönítése érdekében!

A szűrővizsgálatok célja, hogy a betegségeket - így a prosztata daganatokat is -, korai szakaszban, még a tünetek megjelenése előtt felfedezzék. Prosztataszűrés esetén az 50-es éveikben járó férfiaknak fontos, hogy megbeszéljék a kezelőorvosukkal a prosztataszűrés előnyeit és hátrányait. Amennyiben családjában előfordult prosztatarák, már 45-50 éves kor előtt ajánlott a rendszeres szűrés.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rák, tumor: ez a 7 tünet, panasz utalhat a leggyakrabban rosszindulatú daganatra

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: EgeszségKalauz/Daganatok.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához