Ezeket látta már?

Rákdiagnosztika - vérképből

Fejlesztik a rák diagnosztikai vérvizsgálatát. A Johnson & Johnson gyógyszergyár hétfőn bejelentette, hogy amerikai orvosok közreműködésével fejleszti azt a rák-vérvizsgálatot, amely a biopszia háttérbe szorításával átalakíthatja a rákkezelés területét.

A keringő daganatos sejt (CTC – Circulating Tumor Cell) mikrochip technológia, melyet kifejlesztői "folyékony biopsziának" kereszteltek, forradalmian új megközelítésnek számít a rákdiagnózisban. Az eljárást a Massachusetts General Hospital orvosai dolgozták ki néhány évvel ezelőtt.

Rákdiagnosztika - vérképből

A módszer azokat a daganatos sejteket mutatja ki, amelyek leváltak a daganatról, és nagyon kis mennyiségben a véráramban keringenek. A technológia azonban eddig csupán a sejtek számának megadására volt képes, melynek segítségével az orvosok képet alkothattak arról, mi történik a beteg daganatával, de nem biztosította azt a pontosságot, amelyet a legújabb változat.

- Az új technológiának köszönhetően nem csak megszámolhatjuk a sejteket, hanem értelmezhetjük azokat a molekuláris változásokat, amelyek a daganatos betegség sejtekben végbemenő előrehaladását eredményezik – nyilatkozta Nicholas Dracopoli, a Johnson & Johnson onkológiai kutatórészlegének vezetője.

Az új módszer egyetlen vérvétellel biztosíthatja a kutatóknak a hozzáférést a beteg daganatából származó sejtekhez anélkül, hogy a páciensnek invazív, gyakran fájdalmas biopszián kellene átesnie. - Ez pedig lehetővé teszi számunkra azon izolált sejtek az összetett molekuláris elemzését, hogy aztán megvizsgálhassuk olyan kezelések lehetőségét, amelyek az adott rendellenességben szenvedő beteg számára a legmegfelelőbbek – tette hozzá Dracopoli.

Ez azt jelenti, hogy az orvosok sokkal hamarabb megtudhatják, hogy az alkalmazott terápia sikerrel járt-e, vagy kudarcot vallott, így e szerint személyre szabhatják az egyes betegek kezelését.

Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) jóváhagyta a technológia előző változatának alkalmazását a daganatos sejtek kimutatására előrehaladott emlő-, prosztata- illetve vastag- és végbéldaganatban szenvedő betegek vérmintáiban.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához