Ezeket látta már?

Sokkal hatékonyabb az új magzati szűrővizsgálat

magzati_ultrahang

A Semmelweis Egyetemen nyílik az első magyarországi NIPT – laboratórium így magánfinanszírozás keretében Magyarországon is elérhető a a PrenaTest®  non-invazív magzati genetikai szűrővizsgálat.

A Semmelweis Egyetemen rövidesen létrejöhet az első hazai NIPT-laboratórium a német PrenaTest®technológiájával a fejlesztő és az egyetem együttműködésének köszönhetően. Az anyai vérvétellel történő magzati vizsgálat teljes körű magyarországi elvégzésével pedig teljesül az a feltétel, amely lehetővé teszi a PrenaTest® közfinanszírozásba emelésének mérlegelését is.

Magzati diagnosztika

Az anyai vérben keringő magzati DNS-ek vizsgálatának lehetősége új korszakot nyitott a magzati diagnosztikában. A 2012-ben bevezetett módszer Európában elsőként a PrenaTest® formájában jelent meg, Németország és Svájc mellett pedig Magyarországon is az elsők között vált elérhetővé a várandósok számára. Az egyszerű anyai vérvétellel történő vizsgálat az amniocentézist alkalmazó és vetélési kockázattal járó vizsgálattal szemben a magzatra teljes mértékben veszélytelen, a hagyományos szűrőmódszerekhez képest pedig sokkal pontosabban, 99%-os hatékonysággal mutatja ki a leggyakoribb genetikai rendellenességeket, köztük a Down-szindrómát.

magzati_ultrahang

Az ultrahang vizsgálat ma az egyik legelterjedtebb magzati vizsgálat

"A Lifecodexx és a Semmelweis Egyetem szoros szakmai együttműködésének köszönhetően a PrenaTest® technológiáját átadják a Semmelweis Egyetem Genomika Medicina és Ritka Betegségek Intézete számára. A PrenaTest® ezzel az egyetlen olyan non-invazív prenatális vizsgálat, amely Magyarországon végeznek el" – mondta Prof. Dr. Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomika Medicina és Ritka Betegségek Intézetének vezetője.

Non-invazív vizsgálat haszna

"A non-invazív vizsgálat alkalmazásának 5 éves tapasztalata igazolta a módszerrel kapcsolatos szakmai várakozásokat, jó hatékonysággal azonosítja a számbeli kromoszóma-rendellenességeket, jelentősen csökkentve az elvégzendő invazív vizsgálatok számát és kiválóan kiegészíti az alapos, magas színvonalú ultrahangvizsgálatot, amivel egyéb fejlődési rendellenességeket is kiszűrhetünk" – osztotta meg Dr. Elekes Tibor, a PrenaTest® Program klinikai genetikusa.

A leggyakrabban alkalmazott képalkotó vizsgálat az ultrahang vizsgálat. Olvasson róla tovább!

"A többek között a Down-szindróma szűrésére is alkalmas PrenaTest® előállítója, a német Lifecodexx révén a vizsgálat - széleskörű elterjedése mellett - jelentős fejlesztésen és innováción ment keresztül, most pedig hazánkban egyedülálló mérföldkőhöz érkezett. A legkorszerűbb labortechnológiai eljárással végzett magzati vizsgálat Magyarországon történő elvégzésével teljesül az a szakmai és politikai elvárás, amely feltétele a vizsgálat közfinanszírozásba történő beemelésének" – fogalmazott Merhala Zoltán, a Lifecodexx magyarországi képviseletének, a New Era Genetics-nek a vezetője.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához