Ezeket látta már?

Stroke, szívroham: ezzel a módszerrel évekkel korábban előre jelezhető?

humicin_vervizsgalat

Kutatók egy új, a vérben lévő fehérjéken alapuló módszert dolgoztak ki.

Egy új vérvizsgálat segítségével évekkel korábban meghatározható, kinél alakulhat ki nagyobb eséllyel stroke és szívroham. A vérben lévő fehérjék mérésén alapuló teszt nagyjából kétszer olyan pontos, mint a korábbi kockázatfelmérés. Segíthet annak megállapításában, hogy a betegek meglévő gyógyszerei hatékonyak-e, vagy más gyógyszerekre van-e szükségük a kockázat csökkentéséhez - ismertette a kutatást a The Guardian.

A gyógyszerfejlesztést is felgyorsíthatja

A kutatást vezető Dr. Stephen Williams, a coloradói Boulderben működő SomaLogic munkatársa kiemelte, hogy a teszt újabb lépés a személyre szabott gyógyításban. Az innováció új szív- és érrendszeri gyógyszerek kifejlesztésének felgyorsítására is alkalmas lehet, mivel a klinikai vizsgálatok során gyorsabban lehetne kiértékelni, hogy a gyógyszerjelöltek működnek-e. Míg a genetikai tesztek bizonyos betegségek kockázatát jelzik, a fehérjeelemzés pontosabb képet adhat arról, hogy a szervek, szövetek és sejtek mit csinálnak egy adott pillanatban.

Williams és kollégái gépi tanulással elemezték 22 ezer 849 ember vérplazmamintájának 5000 fehérjét, és egy 27 fehérjéből álló együttest azonosítottak, amely előre jelzi a szívroham, a stroke, a szívelégtelenség vagy a négy éven belüli halálozás valószínűségét.

Amikor 11 609 résztvevőn ellenőrizték, megállapították, hogy modelljük nagyjából kétszer olyan pontos, mint a meglévő kockázati felmérések, amelyek a páciens életkorát, nemét, etnikai hovatartozását, kórtörténetét, koleszterinszintjét és vérnyomását veszik figyelembe a szív- és érrendszeri problémák bekövetkezésének valószínűsítésére.

Szívinfarktus nőknél: erre a 6 tünetre figyeljen! Olvasson tovább!

A teszt ráadásul olyan páciens esetében is pontosan meg tudja becsülni a kockázatot, akiknek korábban már volt szívinfarktusa vagy stroke-ja, vagy más betegsége van, és gyógyszereket szed a kockázat csökkentésére. A kutatás eredményeit a Science Translational Medicine című szaklap számában tették közzé.

A stroke tünetei

A stroke egy összefoglaló kategória, az esetek 80-85 százalékában agyi érelzáródás okozza, aminek következtében az adott ér által ellátott agyi terület nem kap elég vért, infarktus, azaz agyi elhalás következik be. A fennmaradó esetekben vérzéses stroke lép fel, azaz egy ér megrepedésének következtében az agyban vérömleny alakul ki, ez utóbbit nevezzük agyvérzésnek. Míg más betegség, például a szívinfarktus esetében elterjedt, hogy szúró mellkasi fájdalom észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, a stroke tünetei kevésbé ismertek.

Az alábbi panaszok utalhatnak stroke-ra:

  • féloldali végtaggyengeség
  • zsibbadás
  • száj hirtelen félrehúzódása
  • beszédértési, szóformálási nehézségek
  • hangképzési problémák
  • hirtelen kialakuló látászavar
  • zavartság

A tünetek időben történő felismerése és a gyors reakció kulcsfontosságú a betegség és a rehabilitáció szempontjából. Már egy tünet esetén is mentőt kell hívni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához