Ezeket látta már?

Vastagbélrák: ebben az esetben már 40 évesen el kell menni szűrésre

vastagbélrák, végbélrák, tünetei, kezelése, aranyér, polip, szűrővizsgálat

Férfiak körében a tüdőrák, a nőkében az emlőrák után a vastag- és végbélrák (kolorektális rák) a második leggyakoribb daganatos megbetegedés.

A halálesetek legtöbbje megelőzhető lenne, mert a végbél- és vastagbélrák korai, illetve megelőző állapotának felismerésére rendelkezésre állnak az eszközök. A daganatos megbetegedések közül a legjobban és a legeredményesebben szűrhető betegségről van szó.

Vastagbélrák tünetei

A vastagbélrák többsége az úgynevezett bélpolipok talaján képződik, és legalább 10 évet vesz igénybe, amíg belőlük a rák kialakul, illetve amíg a bélfalat is beszűrő rákká válik. A korai, lokalizált stádiumban felismert kolorektális rákos betegek 5 éves túlélése 88%-os.

A vastag- és végbéldaganat korai állapotában lappangva, teljesen tünetmentesen növekszik. A daganat jelenlétére utalhat az, ha valakinek megváltoznak a székletürítési szokásai, élénk színű vagy sötétbarna véres székletet észlel, hasi panaszok, görcsök jelentkeznek, puffadás, étvágytalanság alakul ki.

Mit árul el a széklet színe? Kattintson!

Intő jel lehet a hirtelen fogyás, az alsó végtagi visszér vagy visszér-trombózis. Mivel a betegek egy része sokáig nem tulajdonít jelentőséget a panaszoknak, vagy mást sejt azok hátterében, viszonylag gyakori, hogy csak későn fordul orvoshoz, amikor már vészes fogyás, az általános állapot leromlása következik be. Ilyenkor a tumor rendszerint már annyira kiterjedt, hogy más szerveket is behálózott vagy áttéteket képezett.

Vastagbélrák: ennyi idős kortól javasolt a szűrés

Az idejében történt polipeltávolítások a kórkép kialakulásának kockázatát csökkentik, ezért az egyén szempontjából 40 éves kortól javasolt a szűrés. Amennyiben a családban már előfordult a vastagbél- és/vagy végbéldaganat (terhelt család, fokozott rizikó), akkor a szűrés megkezdésének időpontját egyénileg kell meghatározni.

Kit fenyeget a vastagbélrák? Ez a 6 tényező növeli a kialakulás esélyét - olvasson tovább!

Fontos! Ha a családi előzményben 50 évesnél fiatalabb korban fordult elő kolorektális rák első fokú rokonnál, akkor a szűrést a rák kialakulásának életéve előtti tizedik életévben kell elkezdeni! Ha tehát valakinek a családjában az első fokú rokonnál például 35 éves korában alakult ki a betegség, akkor már 25 éves korban meg kell kezdeni a szűrést!

Vastagbélrák szűrése

  • évente, kétévente székletteszt, melyet negatív eredmény esetén 5 évente részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia) egészít ki;
  • 10 évente teljes vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) végzése.

Az orvos minden esetben egyénileg határozza meg a páciens számára legmegfelelőbb szűrési módot.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vastagbélrák: erre számíthat, ha részt vesz a szűrővizsgálaton

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: EgeszségKalauz/Daganatok.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához