Ezeket látta már?

Vesekárosodást okozhat, ha így szedi ezeket a gyógyszereket

gyógyszer

3 gyógyszer együttes alkalmazása vesekárosodást okozhat a szakértő szerint.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő korábban írt arról, hogy mely gyógyszerek okozhatnak veseproblémákat:

"A „három csapás” terápia, azaz a vérnyomáscsökkentő ACE-gátló/angiotenzin-receptorgátló + vizelethajtó + nemszteroid gyulladásgátló kezelések akut vesekárosodást okozó hatása

A vérnyomáscsökkentő kezelések során gyakran kombinálják az angiotenzin-konvertáló enzim gátló (ACE-gátlók, pl. enalapril, kaptopril, kvinapril, perindopril, fozinopril) vagy az angiotenzin receptorgátló (AR-gátlók, pl. kandezartan, valzartan, telmizartan) gyógyszereket vizelethajtókkal (pl. furoszemid). Sokan szedhetnek ezek mellett nemszteroid gyulladásgátlókat (NSAID-kat, pl. ibuprofent vagy diklofenakot).

Ez a hármas kombináció, amelyet „három csapásnak /triple whammy/” is neveznek, az akut vesekárosodás kockázatának 31%-os növekedésével jár a csak vízhajtóval és ACE-gátló/AR-gátlóval végzett kezeléshez képest. Ez a fajta vesekárosodás a hármas kombinációban részesülő betegek 0,88–22%-ában fordul elő.

Az akut vesekárosodássúlyos egészségügyi állapot lehet, és jelentős gazdasági következményekkel járhat. Például az akut vesekárosodás a kórházi költségvetés 5%-át és a teljes egészségügyi kiadások 1%-át teszi ki az USA-ban. Az akut vesekárosodásban szenvedő betegek halálozási kockázata egyes csoportokban az 50–80%-ot is elérheti (például kritikus állapotú betegekben).

Egy, a Mathematical Biosciences szaklap 2022 májusi számában megjelent matematikai modell szerint az alacsony folyadékfogyasztás, a vese-arteriolák izomtónusának szabályozási zavarai és a gyógyszerrel szembeni érzékenység olyan kockázati tényezőket jelent, amelyek fokozzák a fenti hármas kombinációt szedő betegek akut vesekárosodás kockázatát."

Olvasson tovább! Vesekő és vesegörcs: Szabó Gyuri bácsi ezeket a gyógynövényeket javasolja

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Hivatkozás: Jessica Leete, Carolyn Wang, Francisco J. López-Hernández, Anita T. Layton. Determining risk factors for triple whammy acute kidney injury. Mathematical Biosciences, 2022; 347: 108809 DOI: 10.1016/j.mbs.2022.108809

https://www.sciencedirect.com/.../pii/S0025556422000232...

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához