Ezeket látta már?

Hal, dió, gyümölcs: csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulását?

hal_es_magvak

Bizonyos élelmiszer-kombinációk, például a halak, a gyümölcsök és a diófélék, összefüggésben állnak az Alzheimer-kór kialakulásának csökkent kockázatával. Lássuk, hogyan!

Az Archives of Neurology folyóirat online kiadásában megjelenő tanulmány az Alzheimer-kór csökkent kockázata és a kisebb mennyiségű zsírdús tejtermékek, vörös hús, belsőségek és vaj fogyasztása között is talált kapcsolatot.

Tényleg csökkentheti az Alzheimet-kór kialakulását a helyes táplálkozás?

A New York-i Columbia University Medical Center kutatói 2148, hatvanöt évnél idősebb, Alzheimer-kórban nem szenvedő felnőttet vizsgáltak meg. A résztvevők adatokkal szolgáltak étrendjükkel kapcsolatban, és átlagosan négy évig másfél éves időközönként kiértékelték bennük a demencia fejlődését. A tanulmány időtartama alatt 253 alanyban fejlődött ki a betegség.

Olajos magvak, hal, zölségek és gyümölcsök: tényleg csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulását. Olajos magvak, hal, zölségek és gyümölcsök: tényleg csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulását. Forrás: Medipress

Az Alzheimer-kór csökkent kockázatával összefüggésbe hozott élelmiszerek közé tartoznak a salátaöntetek, a diófélék, a halak, a paradicsom, a baromfihús, a gyümölcs és a sötétzöld leveles zöldségek. A betegség kockázatának csökkenésével áll kapcsolatban a zsírdús tejtermékek, vörös húsok, belsőségek és a vaj bevitelének mérséklése is. Ezek az Alzheimer-kór tünetei! Kattintson tovább!

"Eredményeink arra utalnak, hogy érdemes tovább vizsgálni az élelmiszer-kombinációkat és az étkezési viselkedést e jelentős közegészségügyi probléma megelőzése érdekében" – összegezték a kutatók. A szakértők azt is hozzátették, hogy az egyes tápanyagok illetve élelmiszerek az Alzheimerre gyakorolt hatásával kapcsolatos szakirodalom nem egységes, részben azért, mert az emberek táplálkozásukban a tápanyagok és élelmiszerek olyan összetett palettáját vegyítik össze, amelyek valószínűleg "szinergikusak", vagyis együttműködők.

Megelőzhető az Alzheimer-kór? Nézze meg videónkat!

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához