Jézus szenvedése a kereszten – orvosi szempontból

#légúti betegség #szív- érrendszeri betegségek
2015.04.03. Módosítva: 2015.11.04.

"Olyan vagyok, mint a kiöntött víz, csontjaim szétszedték, szívem, mint a viasz…"

A verés és korbácsolás utáni test súlyos hipovolémiában szenvedett. Ez a folyadékveszteséget jelenti, pontosabban a vérveszteséget... Az erő elfogy, a szervezet kiszárad.

A keresztre feszítés súlyos kínzásnak számított a római korban. Jézus esetében is a kereszt felállításával, a testtel együtt való felemelésével igen erős nyomás nehezedett a csuklókra, karokra és a vállakra, így a könyök- és vállízületek ki is mozdultak a helyükről. A felemelt, megfeszülő és kifordított karok miatt a bordakosár fix, merev állapotba kerül.

Emiatt roppantul nehezítetté válik a kilégzés, és a normális légvétel is egyben. Az áldozat egészen kis légvételekre képes csak. (Ez is magyarázhatja, hogy Jézus a kereszten már csak néhány szót volt képes kimondani.) Az idő múlásával az izomzat a súlyos vérvesztés és oxigénhiány miatt görcsös, spasztikus állapotba kerül.

A halál oka a lassú fulladás...

  • A kicsiny légvételek miatt a tüdő összeesik (kollabál).
  • A csökkent oxigenizáció miatt nő a szén-dioxid arány (acidózis, elsavasodás alakul ki)
  • A tüdőben folyadék rakódik le (tüdő-ödéma)
  • A szív munkája nehezebb, szívelégtelenség lép fel

A halállal végződő út a keresztre feszítésnél a fulladáson át vezet.

A kis légvételek miatt a tüdő kisebb területenként fokozatosan "összeesik", oxigénhiány (hipoxia) és szén-dioxid túlsúly (hiperkarbia) lép fel. A fent említett savasodás, acidózis mellet a veseműködés is károsodik, a vértérfogat csökkent, így a szív próbál kompenzálni, gyorsabb pulzussal. A tüdőből a folyadék nem tud ürülni, a tüdő vizenyőssé, ödémássá válik.

A hipoxia és acidózis miatt a szívműködés elégtelensége alakul ki.

Jézus halálának közvetlen okáról több teória is van, egyik szerint a szívburok telt meg folyadékkal és ez gátolta a szívműködést, a másik szerint – szó szerint – megszakadt a szíve (kardiális ruptúra). Végül is orvos szempontból halálát (és általában a keresztre feszítettek halálát is) a nagymértékű folyadékvesztés (hipovolémiás sokk), a totális kifáradás, a légzési elégtelenség, és végső soron az akut szívelégtelenség okozta...

"Bevégeztetett... Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet..."

Forrás: http://www.blueletterbible.org/commentaries/comm_view.cfm?AuthorID=3&contentID=3129&commInfo=8&topic=Crucifixion

Forrás: EgészségKalauz