Magyarországon a teljes kutatásfejlesztési tevékenység 19%-át a gyógyszeripar adja

#gyógyszervizsgálat #klinikai vizsgálat #vizsgálat #fejlesztés
2019.02.22.

Az elmúlt 10 évben több tanulmány is kimutatta, hogy a klinikai vizsgálatok jelentős összeggel járulnak hozzá az országok nemzeti össztermékéhez.

A nemzetgazdaság bevételéhez történő – mérhető – hozzájáruláson túlmenően, az elvégzett klinikai vizsgálatok számos egyéb hasznot hoznak általánosságban az országnak, különösen az egészségügynek (így például a munkaerő-megtartása, a gyógyszerkiváltás, a dokumentációs fegyelem javítása, továbbá az egészségügyi ellátórendszerben dolgozók számára a publikációs lehetőségek biztosítása területén). A gyógyszeripari K+F komoly részesedést képvisel Magyarország innovációs költségvetésében: négyszer annyit költ kutatásfejlesztésre ez az ágazat, mint az IT szektor és háromszor annyit, mint a vezető exportágazat, az autóipar. 

Klinikai vizsgálatok Magyarországon

Magyarországon évente mintegy húszezer beteg vesz részt klinikai vizsgálatokban, esélyt kapva ezáltal a gyógyulásra; gyakran olyan betegségek esetén is, amelyek vonatkozásában adott esetben nem áll rendelkezésre forgalomba hozatalra engedélyezett, széles körben bizonyítottan hatékony kezelési lehetőség. A klinikai vizsgálat során nemcsak a betegek részvétele önkéntes és a vizitek is ingyenesek, hanem a vizsgálati készítményeket is térítésmentesen kapják a résztvevők. A klinikai gyógyszervizsgálattal összefüggő orvosi kezelés is térítésmentes. Sőt, meghatározott mértékig a résztvevők igazolható költségeit pl. útiköltséget is megtérítik egyes vizsgálatszervezők. 

Janssen szerepe a kutatásfejlesztésben

A Janssen kutatásfejlesztés 2018-ban mintegy 150 vizsgálati helyszínen végzett klinikai vizsgálatokat. Ezekben a vizsgálatokban 420 beteget kezeltek vizsgálati készítménnyel, amelyhez hozzáadható a szerződéses partnereken keresztül futó vizsgálatokban kezelt betegek száma.

A Janssen magyarországi klinikai kutatási portfóliója az onkológia területén prosztatadaganat, nem kissejtes tüdőrák valamint hólyagdaganat, hemato-onkológia területén pedig myeloma multiplex, krónikus limfoid leukémia, akut limfoid leukemia és amiloidózis betegségben szenvedő betegek bevonásával valósul meg. 2018-ban 31 magyarországi helyszínen, mintegy 126 beteg kapott onkológiai vagy hemato-onkológiai vizsgálati készítménnyel kezelést.

forrás: janssen

Forrás: Janssen