Mindenki ezt nézi most!

Orvostörténet: Dr. Mengele titkos iratai

2011.07.21. Módosítva: 2016.11.03.

Amerikában kerülnek árverésre kerülnek Mengele bizalmas írásai. Egy amerikai aukciósház bocsátja csütörtökön árverésre Josef Mengele náci háborús bűnös bizalmas írásait: a 3500 oldalt kitevő kiadatlan jegyzetfüzetek értékét 300 és 400 ezer dollár (78-97 millió forint) közötti összegre becsülik.

A Halál angyalának is nevezett orvos 32 éve halt meg Brazíliában.

Orvostörténet: Dr. Mengele titkos iratai

Az 1960 és 1975 között keletkezett iratok életrajzi elbeszéléseket, verseket, filozófiai elmélkedéseket tartalmaznak - áll a Connecticut állambeli Stamfordban működő Alexander Autographs aukciósház közleményében. Az eladó személyét nem hozták nyilvánosságra.

Az intézmény szerint a 31 tétel "jelentős történelmi értéket képvisel, kézzel írott, néha illusztrált, és kiváló állapotban van".

Néhány rész a dzsungelben tett kirándulásokat, a megismert tájakat és a földművesek mindennapos munkáját írja le részletesen.

Mengele verseket is írt, amelyeket szintén a füzetekbe jegyzett le. Azok a fajokra és a politikára vonatkozó elmélkedéseket is tartalmaznak. "A dél-amerikaiak megváltoztak. A szexuális közelség a fajok rémes keveredéséhez vezetett az észak-európaiakkal Amikor a fajok elkezdenek keveredni, a civilizáció hanyatlik" - írta.

A hírhedt SS-tiszt 1911. március 16-án született Németországban. Az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa volt, részt vett azoknak a deportáltaknak a kiválasztásában, akiket azonnal a gázkamrákba küldtek. Számos foglyon végzett embertelen, kegyetlen orvosi

kísérleteket.

Mengelét, akinek sikerült a háború után elmenekülnie Európából, soha nem fogták el. Különböző álneveken Dél-Amerikában élt 1979-ben, 67 éves korában bekövetkezett haláláig.

Forrás: MTI