A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Sokkoló a magyarok egészségügyi állapota: nálunk halnak meg a legtöbben rákban

#daganat #krónikus betegség #kórház #állami kórház
2019.01.11.

Egyre több oldal foglalkozik egy 2017-ben készült egészségügyi statisztikával, mely Magyarország egészségügyi helyzetéről nem túl fényes képet mutat. Az adatok alapján egész Európán belül észak-magyarországi régióban halnak meg a legtöbben krónikus megbetegedésben - és ez még nem minden.

Hirdetés

A magyarok egészségi helyzete kritikán aluli. Az Eurostat adatait górcső alá vette többek között az átlátszó és a pénzcentrum oldala is. Ha ugyanis a statisztikákat Magyarországra levetítve vizsgáljuk, borzalmas eredményeket kaphatunk.

Európában a magyarok a legbetegesebbek

Hét magyar régió közül öt szerepel a tíz legmagasabb számot mutató európai régióban a több mint háromszázból, ha a krónikus betegségben elhunytak számát vesszük alapul - jelent meg az adatujsagiras.atlatszo oldalán. A képen jól látszik, hogy ez a fajta eloszlás hogyan mutatkozhat a valóságban.

Krónikus betegségben elhunytak száma - forrás: adatujsagiras.atlatszo.hu, screenshot Forrás: adatujsagiras.atlatszo.hu

Ráadásul a rákban elhunytak terén is túlnyomórészt Magyarországon található területek vezetnek - a legsúlyosabb területek 70%-a Magyarországon található, ezek körül 4 dobogós helyen.

A Magyarországon élő emberek átlagosan 8-10 évvel előbb betegednek meg, mint a többi uniós országban. Ez azt jelenti, hogy itthon már az 58-60. év környékén elkezdenek jelentkezni a krónikus betegségek. Az idősödő, betegeskedő generáció ellátása egyre komolyabb terhet jelent azon 40-50 éves korosztály számára, akik egyszerre segítik szüleiket és gyerekeiket is - írja a penzcentrum.

Rákban elhunytak száma - forrás: adatujsagiras.atlatszo.hu, screenshot Forrás: adatujsagiras.atlatszo.hu

A megelőzés a legfontosabb

A krónikus betegségek táptalaja a különböző lelki eredetű betegségek, az egészségtelen életmód és a táplálkozás, nem beszélve az öröklött hajlamról. Az egészségtudatosság ismertetése és minél szélesebb körben való eljuttatása lenne Magyarországon az egyik fő feladat, nem beszélve az egészségügyi ellátások és intézmények fejlesztéséről.

Viszont érdemes tudni, hogy a 2017-es statisztaikai adatok még korábbi, 2015-ből származó felmérés eredménye. Tehát az eltelt 4 év alatt elképzelhető, hogy történt változás - amit csak a jövőben megjelenő statisztikákból fogunk megtudni. Hogyan szedjük gyógyszereinket? Tanácsok idős betegek számára

Forrás: adatujsagiras.atlatszo.hu; pénzcentrum
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.