Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Amire nem is gondolnánk: ez a hormon is gátolhatja a fogantatást

Amire nem is gondolnánk: ez a hormon is gátolhatja a fogantatást

Ha a tervezettnél hosszabb ideig kell várnunk a fogantatásra, mindenképpen kérjünk orvosi segítséget és alaposan vizsgáltassuk ki magunkat. A „sikertelenség” mögött akár hormonális okok is állhatnak.

A gyors fogantatás a ritkább

Alma és Barnabás 4 év házasság után úgy érezték, hogy szeretnének egy kisbabát. Mind a ketten azt gondolták, hogy nem szükséges előzetes vizsgálatokra járniuk, hiszen, ha Alma abbahagyja a fogamzásgátló szedését, akkor úgyis hamar teherbe fog esni. Ám ez nem így történt.

„Ma már tudom, hogy a gyermekáldás nem mindenkinek adatik meg egyik napról a másikra, sőt a gyors teherbeesések aránya még a hormonális működés szempontjából egészséges nőknél is alacsony, mindössze 20-30 százalékuknak sikerül. Mindenkinek azt javaslom, hogy ne keseredjen el, ha az elhatározás utáni hónapokban negatív marad a terhességi tesztje. Inkább menjen el egy általános és nőgyógyászati kivizsgálásra, hogy pontos képe legyen arról, van-e bármilyen vitamin-, nyomelem-, esetleg ásványianyag-hiánya, illetve, hogy milyen állapotban van a szervezete és milyenek a hormonszintjei. Én is csak később jöttem rá, milyen sokat segíthet egy ilyen vizsgálat” – mondja a 34 éves Alma.

Jó, ha tudjuk, mely napokon vagyunk termékenyek

Rendszertelen ciklus esetén nem tudjuk pontosan kiszámolni, mikorra esnek a termékeny napok, és ez megnehezítheti a fogantatást. Bár a hímivarsejtek a méhben megtapadva akár napokig életképesek maradhatnak, az érett petesejt csupán 1 napig képes megtermékenyülni. Éppen ezért jó, ha tisztában vagyunk azzal, melyek azok a napok, amikor a legnagyobb valószínűséggel tudunk teherbe esni. Ha a ciklusunk nem kiszámítható, mindenképpen érdemes tennünk azért, hogy rendszeres legyen.

Nem jó, ha túl magas a prolaktinszint

A fogantatást a prolaktin nevű hormon is akadályozhatja. A prolaktin a menstruációs ciklusban szerepet játszó hormonok egyike. „Anyasági hormonnak” is nevezik, mert fontos funkciója a szülés utáni tejelválasztás beindítása és fenntartása. Ha kisbabát szeretnénk, akkor semmiképpen sem jó, ha a prolaktin szintje túl magas, mert ez éppen az anyává válást, azaz a teherbeesést akadályozza meg. A prolaktin szintje egyebek mellett a helytelen életmódtól, a túlzásba vitt sportolástól, a fehérjében gazdag táplálkozástól is megemelkedhet, és a tartós stressz ugyancsak befolyásolhatja azt.

Forrás: Phytotec Hungária