Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ezt tehetjük, ha pozitív lett a HPV-szűrés eredménye

cx ek n 1

Élénken él a köztudatban az a tévhit, hogy a HPV (humán papillomavírus) okozta fertőzés minden esetben méhnyakrákhoz vezet – holott ez egyáltalán nincs így! A vírus akár magától is kitisztul a szervezetből, éppen ezért a kezdeti stádiumban a nőgyógyászok nemegyszer a kivárást javasolják.

Beszéljünk a HPV-szűrésről

A HPV valóban veszélyes vírus, hiszen a méhnyakrákos esetek hátterében a leggyakrabban ezt a kórokozót találjuk. Mégse tekintsük azonnal halálos ítéletnek, ha a citológiai szűrés kimutatja a vírus jelenlétét. A kóros elváltozások ugyanis nem automatikusan következnek be, végzetes betegség pedig csak évek elteltével alakulhat ki, és leginkább akkor, ha a fertőzést elhanyagolják. Rengeteget számít tehát, hogy időben kiderüljön, ha a HPV megjelent a szervezetünkben, onnantól fogva pedig a fertőzést folyamatosan nyomon kell követni. Ezért is lenne fontos, hogy minden nő rendszeresen részt vegyen HPV-szűrésen. Jelenleg csak a 30 év felettieknek javasolt az évenkénti ellenőrzés, holott valójában az ennél fiatalabb, szexuálisan aktív nők is veszélyeztetettek.

Az óvszer nem véd meg a HPV-től!

A bőrön, illetve a nyálkahártyákon megtelepedő HPV-t a közhiedelemmel ellentétben nemcsak közösüléssel, hanem a hámfelületek érintkezésével járó egyéb kontaktussal is át lehet adni. Éppen ezért a gumióvszer nem véd a megfertőződéstől. A vírus sokáig semmilyen tünetet nem okoz, ezért az érintettek hosszabb ideig nem tudnak arról, hogy jelen van a szervezetükben a HPV. Előfordul, hogy a fertőzésre csak évek múlva derül fény, és már meg sem lehet találni a kontaktszemélyt. De ha meg is van a felelős, könnyen megeshet, hogy az ő szervezetéből időközben már spontán kitisztult a vírus.

Minden HPV veszélyes?

Többféle HPV létezik, ezeknek azonban csak néhány típusa okoz méhnyakrákot, de még azok sem minden esetben. Jó hír továbbá, hogy az immunrendszer is tud tenni azért, hogy kitisztuljon a szervezetünkből a kórokozó, éppen ezért a kezdeti stádiumban még nincs szükség műtétre, mindössze a fertőzés folyamatát kell nyomon követni. A legtöbb nő ilyenkor hónapokon át szorong, rettegve várja a következő HPV-szűrés eredményét. Holott a stressz semmiképpen nem tesz jót az egészségünknek: helyette igyekezzünk mi magunk is támogatni a szervezetünk hatékony működését. Ehhez nyújthatnak segítséget olyan, a hüvelyben alkalmazható készítmények, amelyek a méhnyak hámfelszínének megóvását szolgálják, továbbá elősegítik a HPV mielőbbi kitisztulását a szervezetből. Ilyen készítményt ma már patikában, recept nélkül is beszerezhetünk, és általában több hónapon át, kúraszerűen ajánlott használni.

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához