Ezeket látta már?

Hirdetés

Közeledik a tél vége, ön is kimerült?

GettyImages-1085020818

Valami nem stimmel… Úgy érzi, hogy erőtlen, kedvetlen, nehezen kel fel, az étvágya sem a régi, és mintha fertőzésből fertőzésbe esne? A kiegyensúlyozott táplálkozás, a pihenés és a bélflóra támogatása segíthet.

Úgy érzi, mintha nem a régi lenne? Nem az igazi a bélműködése? Túlságosan fáradt és kimerült? Netán könnyen megfertőzik a légúti vírusok, és szinte állandó vendég Önnél a nátha, a Covid-19 vagy egyéb légúti fertőzés?

Lehetséges, hogy a problémái a beleiben, pontosabban a bélflórájában gyökereznek. Ha ugyanis a bélflórája nincs egyensúlyban, az előnytelenül hathat mind a testi, mind a szellemi működésére.

Nem is gondolná, hogy mi minden billentheti ki egyensúlyából a bélflórát!

Nincs szükség drasztikus beavatkozásokra, például bélműtétre ahhoz, hogy valakinél olyan mértékben torzuljon a bélflóra összetétele, hogy az panaszokat okozzon a mindennapokban, akár a bélműködésben, akár az immunfunkciókban, akár a mentális működésben, így például a hangulatban, a közérzetben.

Külső tényezők, legyen szó kézzel fogható vagy a mentális funkciókat érintő dolgokról, egyaránt egyensúlyvesztést idézhetnek elő a bélflóránál, aminek a következménye szerteágazó lehet.

Az egészségestől eltérő bélflóra a puffadástól és hasmenéstől kezdve a hangulati zavarokig, kimerültségig, kedvetlenségig, immunrendszeri gyengeségig, vagyis a fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyságig nagyon sokféle következménnyel járhat.

Érdemes tehát egyrészt a bélflórát gyengítő tényezők kiküszöbölésére törekedni, másrészt pedig hangsúlyt fektetni a bélflóra megerősítésére.

Milyen tényezők árthatnak a bélflórának?

  • az antibiotikum-kezelések tartósan, néhány hónapon vagy akár pár éven át tartóan is rajta hagyhatják a negatív nyomukat a bélflórán.
  • az egészségtelen táplálkozás kedvezőtlenül hat a bélflórára. A bélben élő jótékony baktériumok ideális táplálékai a rostok és az erjesztett élelmiszerek. A sok cukor és zsír „nem tetszik” a bélflórának sem.
  • az alváshiány, a kimerültség és a stressz a bélflórára is hat. Minél kevesebbet alszik valaki, és minél több magánéleti vagy munkahelyi stressznek van kitéve, annál nagyobb az esélye annak, hogy a bélflóra „feladja”, és egyre inkább elveszíti a védő funkcióját.
  • a vírusok és baktériumok okozta fertőzések, legyen szó akár légúti, akár bélrendszeri vagy egyéb fertőzésekről, egyaránt megterhelőek a bélben élő jótékony baktériumok számára, és minden egyes fertőzés jelentősen gyengíti a bélflóra funkcióit.

Hogyan támogatható/rendezhető a bélflóra?

  • Érdemes olyan táplálékokat fogyasztani, amelyek „tetszenek” a bélben élő jótékony baktériumoknak, és segítik azok bélbe való visszatelepülését, elszaporodását. Ilyenek a rostok és az antioxidánsok. Vagyis, fogyasszon rendszeresen teljes kiőrlésű magvas terméket, kefirt, élőflórás joghurtot! Ha lehet, szerepeljen az étlapján bogyós gyümölcs is, hiszen a pirosas vagy lilás bogyók dúskálnak a jótékony bélbaktériumoknak tetsző összetevőkben.
  • Ha a táplálékkal nem tudja megoldani, oldja meg patikaszerekkel a bélflóra támogatását! A jótékony baktériumok (=probiotikumok) és a táplálékaik (=prebiotikumok) bejuttathatók a bélbe okosan megválasztott patikaszerekkel. Érdemes olyan terméket választani ebből a célból, ami jól ismert, többféle, a bélben megtelepedni és szaporodni kész baktériumot tartalmas. Az is előnyös, ha a termék egyúttal a bélben élő baktériumok táplálékát is tartalmazza, vagyis van benne prebiotikum is.

A Protexin Balance probiotikum jó választás lehet, mert…

7 különféle probiotikus törzset + prebiotikumot (frukto-oligoszacharidot (FOS)) tartalmaz az egészséges, normális bélflóra fenntartására. Ezen kívül támogatja a bélflóra helyreállítását is, ha stressz, fertőzés vagy antibiotikum-használat hatására felborul annak egyensúlya.

Forrás

Kesavelu D et al. Current understanding of antibiotic-associated dysbiosis and approaches for its management. Ther Adv Infect Dis. 2023;10:20499361231154443.

Forrás: Vitaminkosár
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához